Hopp til innhold

Det finnes mange kjerringråd som etter sigende skal skremme bort rådyrene som spiser opp vårblomstene dine. Alt fra menneskehår til blinkende blikkfang eller høyfrekvente lyder. Vanligvis har disse en kortvarig effekt. Rådyret forstår raskt at det ikke er noen reell fare på ferde, og er snart tilbake og beiter.

Skal du være på den sikre siden må du rett og slett stenge rådyret ute. Å gjerde inn hele hagen er sjelden et alternativ. Men utsatte trær kan gjerdes inn med hønsenetting, da unngår du beite- eller feieskader på bark og skudd. Kjære og skjøre blomster kan du for eksempel dekke med glassklokker.

Når det står på som verst kan det være en viss trøst å finne i at problemet tross alt er størst i en kort periode nå på våren. Og det finnes tross alt skadedyr som er langt mindre sjarmerende enn rådyret.

Planter rådyr ikke liker

UiO Naturhistorisk museum gir deg lista over planter rådyr ikke liker. Visste du for eksempel at gule krokus er mindre attraktive enn lilla? Med rådyrresistente planter menes ikke planter som er helt uspiselige for rådyr, og som de aldri beiter på, men det er planter som er lite attraktive og som vanligvis står langt nede på menyen til rådyrene.

Her finner du lista over planter rådyr ikke liker.

NTNU Ringve botaniske hages anti-rådyrspray

Gode råd er slett ikke rådyre. NTNU Ringve Botaniske hage har gode erfaringer med sin anti-rådyrspray.

Oppskrift:

1 toppet ts chilipulver

1 toppet ts hvitløkspulver (NB. Ikke hvitløkssalt)

3 egg

Vann

Hell 1 liter kokende vann over chili- og hvitløkspulver, og la dette trekke et par timer til blandingen er avkjølt.

Knekk oppi 3 egg, og pisk deretter rundt til alt er godt blandet med en stavmikser.

Fyll opp vann til 3 liter – hell på håndspruteflaske og spray på løkplantene.

Krokusen kommer fort opp, og i vekstfasen må du spraye ofte. Utover våren er det tilstrekkelig å spraye med 1-2 ukers mellomrom, litt avhengig av om det regner mye. Eggeblandingen gjør at krydderet kleber seg på planten.

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev