51 elgkuer fikk satt på et halsbånd med GPS, som ga en posisjon på hvor elgkua befant seg hver tredje time over flere år. De over 80 000 GPS-posisjonene ble kombinert med opplysninger om kuas alder og kalvenes overlevelse, skriver Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i en pressemelding.
Vil unngå jegere
Resultatene fra studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Movement Ecology. De viser at kuer som mistet kalven – eller kalvene – endret sine bevegelser og valg av habitat for å unngå jegerne.
Elgkuene som hadde mistet kalv, valgte å oppholde seg nærmere skogen og lenger fra veier og bebyggelse den påfølgende jaktsesongen. De valgte i større grad å krysse veier når det var mørkt og jakten ikke pågikk. Elgkuene beveget seg også mindre, som for å redusere eksponeringen for jegere.
– Når jaktsesongen starter, gjemmer de seg i skogen, sier Lukas Graf, doktorgradsstipendiat ved Sydsvensk skogvitenskap på SLU. – Veier er viktige for jegere for å komme seg til jaktområdene og for å hente ut den felte elgen. Så ved å flytte seg lenger unna veiene, prøver kua å øke sjansen for at kalven skal overleve.
Ti år for å lære
Det er velkjent at livserfaring hos langlivede dyr kan føre til at de endrer adferden sin for å unngå rovdyr og øke sjansene for å overleve. Elger kan leve opp til tjue år og reprodusere seg omtrent ti ganger. De har dermed opptil ti mulige år der de kan lære og tilpasse adferden sin mot rovdyr.
I studien var det tydelig at elgkuene endret adferd når de mistet en kalv, ikke bare fordi de ble eldre. De unngår menneskelige jegere etter kalvetap. Elgkuer med tvillingkalver ble markant bedre på å redde kalvene sine jo eldre kuene ble. Med mer erfaring økte sjansen for at begge kalvene overlevde, til samme nivå som for enslige kalver.
Jakttrykk reduserer effekten
Dessverre for elgene, lønte det seg ikke generelt for elgkuene å endre adferden sin. Studien fant ingen bevis for at den generelle kalveoverlevelsen var høyere hos eldre kuer, og den endrede adferden reduserte ikke signifikant risikoen for å miste en kalv.
– Det skyldes sannsynligvis at jakttrykket i Sverige er så høyt, og at jegerne retter seg inn mot å skyte kalver, sier Lukas Graf.