Hopp til innhold

Jegerens rettigheter og plikter

Sjekkliste før jakta

Gyldig jegeravgiftskort og våpenkort skal alltid være med under jakt, lisensfelling og fangst. I tillegg er det en rekke andre ting du må ha med deg, avhengig av hva du skal jakte på.

Ved jakt på elg, hjort eller rådyr er det krav om å ha tilgang på en godkjent ettersøkshund. Hunden og føreren må ha bestått en ettersøksprøve for å kunne brukes som godkjent ettersøkshund, og være tilgjengelige innen kort tid etter at en eventuell skadeskyting har skjedd.

Jaktlaget må ha med dokumentasjon på at man har tilgang på en godkjent ettersøkshund.

Ved elg- eller hjortejakt er det krav om å ha en ansvarlig jaktleder. Jaktlaget er pliktige til å melde inn jaktlederens navn og adresse til kommunen det skal jaktes i før jakta starter.

På storviltjakt brukes i hovedsak rifle. Den rifla du skal bruke på jakt må være den samme som den du har avlagt skyteprøven med.

Ved rådyr- og villsvinjakt kan du også velge å bruke hagle. Reglene for bruk av hagle varierer mellom dyrene. På rådyrjakt kan det ikke brukes hagle i bukkejakta, som starter tidligere enn vanlig rådyrjakt, men ellers kan du stort sett velge fritt typen hagleammunisjon. Skal du bruke hagle på villsvinjakt må du bruke slugs.

Du må også ha med ammunisjon som passer til våpenet som skal brukes, og som er lovlig kaliber i forhold til det du skal jakte på.

Nødvendig dokumentasjon som må være i orden før du kan dra på jakt, skal også være med på selve jakta. Dette inkluderer jegeravgiftskort, våpenkort, eventuelt lånetillatelse fra politiet og låneavtale for våpenet, og bevis for avlagt skyteprøve. Jegeravgiftskortet og våpenkortet skal alltid være med på jakt, uansett hva du jakter på. Dette gjelder likevel bare hvis du selv skal gå med våpen under jakta.

I tillegg må jaktlaget ha med dokumentasjon på at man har tilgang på en godkjent ettersøkshund.

Ved villreinjakt må du i tillegg ha med kontrollkort, som sendes ut til valdansvarlig, som sender disse videre. Finnes det en fellesjaktavtale der du skal drive villreinjakt, må denne også medbringes.

Hvis du har felt dyr må det vommes ut før det tas det med tilbake til slakting. Utvomming gjøres der dyret ligger, så raskt som mulig etter det er dødt. Du trenger en skarp kniv, eventuelt en bukåpner, litt tau, strips og hansker.

Sørg for å ha alt nødvendig utstyr klart i slaktebua når dyret skal slaktes.

Det er en stor fordel å ha med jaktradio når flere jakter sammen. Med radio kan jaktlaget kan kommunisere, høre hva som foregår på de andre postene, om det er skutt vilt eller ikke, og eventuelle møtepunk osv. I tillegg kan det være en ekstra sikkerhet i områder uten mobildekning.

Det finnes en rekke ulike radioer på markedet med ulike egenskaper. Det kan være lurt å tenke på batterikapasitet, rekkevidde, størrelse og vekt, hvor mye vann radioen tåler.

Husk jaktradiolisens. Norges Jeger- og Fiskerforbund sikrer at alle jegere har tilgang til jaktradiofrekvenser. Uten betalt lisens er det kun lov til å lytte på kanalene.

Jaktvåpen

Du trenger tillatelse fra politiet for både å eie og låne jaktvåpen. For å få tillatelse må du enten være jeger, og ha bestått jegerprøven, eller være konkurranseskytter.

Låne eller eie våpen?

Et av de viktigste spørsmålene å stille seg når man skal begynne med jakt er om du skal kjøpe eget våpen eller låne andres. Uansett om du skal eie eller låne våpen må du ha bestått jegerprøven for å kunne søke om tillatelse. Søknadsprosessen kan ta flere måneder, og får du den innvilget må du betale et søknadsgebyr for hver søknad.

Det kan være lurt å vurdere hvor mye du kommer til å bruke det aktuelle våpenet, hvor mye du er villig til å bruke, og om du har mulighet til å oppbevare våpenet i henhold til loven. For enkelte kan det da være like hensiktsmessig å låne våpen, og for andre er fortsatt svaret å kjøpe.

Låne våpen

Eier du våpen fra før trenger du ikke søke om tillatelse til å få låne våpen, uansett våpentype og kaliber. Søknad for å låne våpen kan sendes inn digitalt på politiets nettsider dersom man er over 18.

Dersom du får søknaden innvilget må du inngå en utlånsavtale med den som eier våpenet. En utlånserklæring må fylles ut av begge parter, og inneholde blant annet eier og låners navn og adresser, våpenkortnummer, informasjon om våpenet og hvor lenge utlånet skal vare. Både eier og låner av våpenet skal ha hver sin utgave. Ferdige utlånserklæringer i henhold til lovkravene finnes på politiets nettsider.

Skal du bruke det lånte våpenet på storviltjakt må du ha gjennomført skyteprøven med det aktuelle våpenet. På jakta skal du ha med både lånetillatelsen gitt av politiet og utlånserklæringen.

Skal du låne våpen må du også ha mulighet til å oppbevare det i henhold til lovbestemmelsene om oppbevaring. Dette kan du lese mer om under.

Kjøpe våpen

Du må søke politiet om tillatelse til kjøp av komplette våpen til jakt. Søknadsskjema finner du på politiets nettsider. Før du logger inn må du vite hvilket våpen du søker tillatelse om og egenskaper som våpenet har. Du skal kun oppgi kaliber dersom du søker om et halvautomatisk våpen.

Dersom du får søknaden innvilget, gjelder tillatelsen i 12 måneder fra den ble utstedt, og gjelder kun for kjøp av det som står på tillatelsen.

Du må ha med deg tillatelsen når du skal kjøpe våpen. Tillatelsen er et fysisk dokument på tre sider. Alle sidene skal fylles ut ved kjøp, et til selger, et til kjøper samt politiets eksemplar.

Når politiet mottar dokumentasjonen fra selger om våpenet du har kjøpt sjekkes dette opp mot tillatelsen din og registreres i våpenregisteret.

Deretter mottar du et våpenkort som hører til våpenet ditt. Har du flere våpen skal du ha ett våpenkort per våpen. Du skal alltid ha med deg våpenkortet når du skal bruke våpenet. Har du mistet våpenkortet, må du melde det til politiet. Om du selger våpenet skal du sende våpenkortet inn til politiet.

Oppbevaring av våpen

Når du skal oppbevare et våpen, uansett om det er midlertidig utleid eller ditt eget, må du gjøre dette i henhold til lovverket.

  • Du må oppbevare registreringspliktige skytevåpen og våpendeler i et FG-godkjent våpenskap på den faste adressen din.

  • Du skal ikke oppbevare skytevåpen i en bolig det ikke bor noen i. Dette gjelder for eksempel fritidsboliger, hytter, garasjer og uthus.

  • Ammunisjon må oppbevares nedlåst i et våpenskap eller et annet låsbart sted.

  • Du må ikke ha våpenskap når du oppbevarer skytevåpen midlertidig, som eksempelvis under jakt. Men våpenforskriften krever at du oppbevarer både våpen og ammunisjon under forsvarlig tilsyn.

  • Når du frakter våpenet må det være tømt for ammunisjon og dekket til.

  • Hvis du må forlate våpenet uten tilsyn må du ta med en vesentlig del av våpenet slik at det ikke vil fungere. Det samme gjelder for våpen du har i bil.

Alle jegere som jakter mye vil før eller senere komme i en situasjon hvor de skadeskyter et dyr. Da er det viktig på forhånd å ha satt seg inn i rutinene ved en skadeskyting. Foto: Dag Bjerkestrand

Siste artikler om jakt på hjortevilt.no

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev