Kontrollkort og kvote
Årets fellingskvote er på 3500 dyr, og i likhet med i 2023 er det kun kvote på bukk 2,5 år og eldre. Uttaket forventes å ligge i størrelsesorden 400-700 dyr.
Skrantesjukeprøver
Jeger skal ta hjerne- og lymfeprøve fra alle felte villrein som er ett år og eldre.
Årets kvote på Hardangervidda er voksne bukker (2,5 år og eldre), men feilfelling av yngre bukk kan ikke utelukkes. I tillegg kan skadde eller syke dyr blir felt som fallvilt, og det skal tas prøver av disse dersom de er ett år eller eldre.
Prøvene merkes med merkelappnummer og sendes til Veterinærinstituttet. Etter noen få dager, kan du selv søke opp prøvesvaret på Hjorteviltregisteret ved hjelp av merkelappnummeret.
Flest mulig prøver av god kvalitet, det vil si at prøve av både hjerne og lymfeknuter er med, gir raskere og sikrere svar på smittestatus på Hardangervidda. Dette er i alles interesse, ikke minst for jegere og rettighetshavere.
Huskeliste for jeger
Registrer alle felte dyr i Hjorteviltregisteret eller appen Sett og skutt.
Ta skrantesjukeprøver av alle eldre dyr enn kalv, fest utfylt klistrelapp på prøveglasset.
Vei dyret uten innvoller, skinn og hode og klauver. Registrer vekta i Hjorteviltregisteret eller appen Sett og skutt. Vei kalver med koffertvekt.
Lever underkjeve fra felte dyr som er 1 år eller eldre i innsamlingskassene. Rengjør kjeven, ikke pakk den i plast, og fest utfylt merkelapp til kjeven før den leveres.
Tilgang til GPS-posisjoner fra merka villrein
Det vil være tilgang til GPS-posisjoner fra merka villrein via Dyreposisjoner med en forsinkelse på tre døgn.
Vi oppfordrer til å ikke skyte GPS-merka dyr. Skulle det likevel skje, ta kontakt med oppsynet for å avtale innlevering av GPS-sender og andre prøver som skal tas fra merka dyr. Ikke del halsbåndet i to.
Jakttid
Villreinnemnda og villreinutvalget har besluttet at det kun skal jaktes i perioden 20.august til 22.september. Dette er innenfor den forskriftsfestede jakttiden for villrein (20.08 til 30.09). For deg som jeger kan det være ytterligere begrensninger, sjekk med den du kjøper jakt av.
Overføring av kort mellom vald
Miljødirektoratet har gitt tillatelse til av overføring av kontrollkort mellom vald kan avtales muntlig eller skriftlig. Jegere på Hardangervidda kan selv inngå muntlig fellesjaktavtale med annet vald. Jeger må ha tillatelse fra jaktrettshaver i sitt eget vald til å inngå en slik avtale, i tillegg til tillatelse fra mottakende vald. Målet er effektiv felling og god flyt av fellingstillatelser mellom vald.
Kjeveinnsamling
Jegere skal levere kjever fra alle felte villrein som er eldre enn kalv. Kjevene leveres i innsamlingskasser som står ved innfartsportene til Hardangervidda. Rengjør kjeven og ikke pakk den i plast. Husk å feste utfylt merkelapp til kjeven før den leveres. Kjevene benyttes til aldersbestemmelse av felte dyr, og kan også benyttes som et mål på kondisjon, når dyrets vekt og alder er kjent.
Innsamlingskasser for kjever finner du her:
Bommen ved Solheimstulen
Kalhovd turisthytte
Skinnarbu flybrygge
Varland parkeringsplass
Songa helikopterplass
Haukelisæter helikopterbase
Kinsarvik Airliftbase
Tinnhølen fjellstyrehytte
Circle K Haukeli
Parkering demning Valldalsvatnet
Er det langt til slike kasser, kan du sende en henvendelse til hjortevilt@nina.no for å få tilsendt frankert konvolutt og annet utstyr som kan benyttes for å sende kjever.
Tiltak mot smitte av skrantesjuke
For å hindre at klassisk skrantesjuke sprer seg, har Mattilsynet innført noen forbud og påbud som gjelder på Hardangervidda. Det er svært viktig at alle følger disse hovedreglene for å redusere faren for smitte.
Noter posisjonen på fellingsstedet slik at vi kan spore slakterester dersom det viser seg at dyret har skrantesjuke.
Grav eller stein ned slakterestene.
Rengjør utstyr og redskaper som er benyttet i jakten. Desinfiser utstyr og redskaper som har vært i kontakt med slakt o.l.
Ha kontroll på alle deler av slaktet inntil negativt prøvesvar for skrantesjuke er mottatt.
Les mer i forskrift om soner ved påvisning av Chronic Wasting Disease (CWD-sone) – Lovdata.
Huskeliste for valdansvarlig representant
Se over og godkjenn alle felte villrein i Hjorteviltregisteret. Gjør nødvendige endringer.
Lever fellingsrapport elektronisk i Hjorteviltregisteret, eller send den på papir til villreinnemnda.
Send alle kontrollkort – både brukte og ubrukte – i posten til villreinnemnda innen 14 dager etter endt jakt. Kortene sendes i posten til Villreinnemnda for Hardangervidda-området, Møsvannsveien 1149, 3660 Rjukan.
Veileder: godkjenning av felte dyr for valdansvarlig (miljodirektoratet.no)
Tilskudd til uttransportering videreføres ikke
Det vil heller ikke i 2024 gis tilskudd til uttransport av felte dyr.
Si fra om du ser syke eller skadde dyr
Jegere som ser syke eller skadde villrein skal så snart som mulig melde fra til oppsynet. Dette gjelder også funn av døde villrein. Noter koordinater og ta gjerne bilde. Er dyret tydelig sykt eller skadet, må du vurdere om dyret skal avlives for å hindre unødvendig lidelse. Feller du et slikt dyr, ta alltid hjerne- og lymfeprøve slik at dyret kan undersøkes for skrantesjuke. Frakt ikke ut andre deler av dyret uten tillatelse.