Hopp til innhold

Webinar: Redd rådyrkalver fra slåmaskinene

Torsdag 27.mars kan du delta på gratis kurs i hvordan du kan bruke droner for å finne og redde rådyrkje før slåmaskinen kommer. I fjor ledet kurset til at over 1000 dyr ble reddet!

25.03.2025 av Anne Syverhuset

Vilforvalter Pål Sindre Svae Indre Østfold kommune sammen med jeger og ildsjel Asbjørn Ness. Foto: Anders Martinsen, UAS Norway

Det er bare reven som dreper flere rådyrkje enn landbruksmaskiner. Killingene fødes fra midten av mai og ut i juni, og den første tida gjemmer råa ungene mens hun beiter. Åkre med høyt gress er populære gjemmested, og rådyrkillingene kan ligge alene i skjul i opptil tolv timer i strekk før mor kommer tilbake. Det funker kanskje mot reven, men i møte med moderne slåmaskiner er det en særdeles dårlig strategi for å beskytte ungene. Heldigvis finnes det råd, og dronesøk er en av flere metoder som bidrar til å  beskytte rådyrkillingene.

27.mars arrangerer Norsk forening for ubemannede luftfartøy (UAS Norway) og Indre Østfold kommune kurs i hvordan du kommer i gang med å bruke droner til å søke etter rådyr. Kurset er gratis og foregår på nett fra 19-20.

–  Alt for mange rådyr går i slåmaskinen. For fjerde år på rad har vi et dugnadsprosjekt sammen med Indre Østfold kommune med fokus på dyrevelferd, for å bidra til at så få rådyrkje som mulig skal bli drept i slåtten. Vi har funnet én metode blant flere som er med på å redusere problemet, forteller Anders Martinsen, administrerende direktør i UAS Norway.

 

Bruker droner med termisk kamera

Selv om gresset kan være både 70 og 80 cm høyt, klarer dronene med termisk kamera å fange opp den svake varmen fra rådyrene.

– Tett opp mot slåtten kan vi lokalisere dyr som ligger og er utsatt for å bli kjørt i hjel. Da kan vi enten markere slik at slåmaskinen kjører rundt, eller vi kan flytte de ut av åkeren og senere gjenforene dem med mor, forteller Martinsen.

Parallelt pågår det et forskningsprosjekt i regi av Universitetet i Sørøst-Norge (USN) som ser på de langsiktige effektene av dette, samt hvordan det kan gjøres best med hensyn til dyrevelferd.

– Vi ser på hva som skjer med kalvene som blir flyttet. Finner de tilbake til mor, eller tar reven dem? Og så utarbeider vi en standard for hvordan de best kan flyttes på. Hva er minst mulig stressende og effektivt for å unngå at de blir forstyrret eller springer tilbake til åkeren, forteller forsker Andreas Zedrosser ved USN.

Rådyrene blir funnet ved hjelp av termisk kamera. Foto: Anders Martinsen, UAS Norway

 

Frivillige reddet over 1000 dyr i fjor

Martinsen forteller at samarbeidsprosjektet drives av frivillighet. I fjor var 69 ulike grupper som meldte seg for å bidra, og et stort antall frivillige deltok i de ulike gruppene.

– Mange engasjerte frivillige fra jeger- og fiskeforeninger har vært fabelaktige til å bidra, forteller Martinsen.

Selv stiller UAS Norway med faglig kompetanse for å lære opp de frivillige slik at de blir gode og trygge dronepiloter.

–  Vi deler den kunnskapen vi har og håper å nå flest mulig, sier Martinsen.

Han oppfordrer alle til å melde seg på og tipse bønder de kjenner:

–  Hvis noen brenner for dyrevelferd og tenker at det er forferdelig at rådyrkje blir drept i slåtten, så har de mulighet til å melde seg på kurs og gjøre noe med problemet!

Les mer om dronesøk etter rådyr og meld deg på kurs

Det arrangeres et oppfølgingskurs 24.april fra 19-20 med gode tips for bruk av dronen, og UAS Norway tilbyr også kurs i praktisk flygning 8.mai  15-19 i Oslo.

Kurset er for ikke-kommersielle deltakere og arrangeres av UAS Norway i samarbeid med indre Østfold kommune.

 

Les også:

Drone finner rådyrkalven før slåtten

Slik kan du redde rådyrkillinger fra slåmaskina

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev