Eimen av bål fyller den vesle jakthytta mens frosne skuddfingre varmer seg. Et dusin jegerspirer har utedag på jegerprøvekurset arrangert av Fron jeger og fiskeforening, og har fått prøve seg med både hagle og rifle. De er blant flere tusen som i vår har inntatt skolebenken landet over med mål om å bli jegere.
For noen er det drømmen om framtidige naturopplevelser og fellesskap som lokker. For andre ligger motivasjonen i å kunne fylle fryseren med kortreist kvalitetsmat. Likevel skal bare halvparten av dem bli jegere, dersom årets kull lever opp til statistikken fra tidligere år.
Familien inspirerer mange til å begynne med jakt
Blant deltakerne på årets kurs var Tor Emil Haugen (25). Han har både far og brødre som jakter, og var med dem på jakt ei helg for mange år siden. Skodde hele helga la en demper på interessen den gangen, men en ny jaktopplevelse med familien tente gnisten på ny:
– Jeg var med familien på reinsjakt i fjor høst, og denne gangen var det mye bedre. Vi fikk bevegd oss og skutt dyr, forteller Haugen.
Han skal søke og prøve seg på reinsjakt til høsten, men er ikke fremmed for at det også kan bli aktuelt med for eksempel elgjakt med åra.Han er ikke alene om å motiveres av erfarne jegere i familien.
Jeg vil være med mamma på rypejakt, forteller Lea Tvete Rolastad (14).
– Jeg har far og bestefar som jakter, og har lyst til å være med, sier Helene Flittie Skurdal (14).
De er blant de yngste på kurset, og er akkurat gamle nok til å delta på småviltjakt under tilsyn av en erfaren jeger. Begge ser for seg å starte å jakte fra høsten dersom det blir rypejakt i området i år.
En grunnmur å bygge videre på
Jaktetikk, jaktbare arter og våpenhåndtering og har vært blant temaene på pensum for gjengen som fulgte kursopplegget via Fron jeger og fiskerforening i vår. Kursopplegget består av 30 timer fordelt på ni obligatoriske samlinger, og avsluttes med en elektronisk eksamen. Jegerprøvekurset gir en nødvendig grunnmur av kunnskap som de ferske jegerne kan begynne å bygge erfaring oppå.
Deler av pensum ble dekket gjennom den praktiske dagen på den lokale skytebanen Bleikmyra.
– Det var spennende med skytedag, forteller Rolstad.
Det kunne de andre kursdeltakerne si seg enige i. For noen var det første møte med skytevåpen, mens andre hadde prøvd før.
I tillegg til kursopplegget finnes det mange ressurser tilgjengelig på nett som jegerelevene kan bruke for å forberede seg til eksamen (se lenker til noen av disse nederst i saken). Jegerappen gir dessuten mulighet for å teste seg selv i forkant av eksamen med en rekke eksamenslignende oppgaver.
Flere veier til jegerprøven
Eline Sæther Brøseth tok kurset i juni 2023 på et intensivt 2-helgerskurs i regi av Trondheim JFF. Egentlig var planen å ta jegerprøven den «alminnelige» måten med kveldskurs en gang i uka hos Malvik JFF, der hun er medlem, men som fulltidsstudent passet det bedre med et kurs som foregår utenfor skoleåret.
Brøseths motivasjon for å ta jegerprøven var mangfoldig, og også hun ble smittet av interessen innad i familien:
– Jeg har så lenge jeg kan huske vært med faren min på jakt, og synes det har vært en fin måte å tilbringe tid sammen på. I tillegg er det en god mulighet for å få være ute i naturen og lære om dyrene. Og så er det spennende om det blir noe, om hunden får los og om det blir skutt.
Men også matauk er en viktig motivasjon for Brøseth:
– Hjorteviltkjøtt er kjøtt av høy kvalitet, og er både kortreist og miljøvennlig. Dyret har levd et godt, fritt liv i naturen og spist mat som ikke er full av kjemikalier. Og så kan du få mye forskjellig ut fra dyret, blant annet leverpostei, kjøttpålegg, kjøttdeig, spekemat, kraft og hundemat.
Brøseth nevner dessuten at jakt både er god trening og god forvaltning - motivasjonen for å komme seg på jakt er med andre ord på topp. Likevel fikk hun ikke tatt steget ut som aktiv jeger samme høst som hun tok jegerprøven.
– Egentlig skulle jeg delta på jakt med våpen noen måneder etter jeg besto jegerprøven, men på grunn av ulike lovkrav til tillatelser og oppskyting, samt en lang saksbehandlingstid, fikk jeg ikke lånetillatelsen før tre dager før jeg skulle på jakt, og ble derfor bare med uten våpen, forteller hun.
For våpensøknader på papir kan søknadstiden i enkelte politidistrikt være hele 32 uker, mens det for digitale søknader kan være opp.
Kom deg ut på jakt!
Selv om flere av kursdeltakerne i Fron har konkrete planer om jakt allerede i høst, er det mange med bestått jegerprøve som ikke har startet å jakte, i likhet med Brøseth. Dørstokken er enda høyere for å ta skrittet fra avlagt jegerprøve til aktiv jeger for de som ikke kjenner jegere fra før. Heldigvis finnes det muligheter som senker terskelen.
Mange lokale jeger og fiskeforeninger tilbyr introjakt for ferske jegere. Ken Are Olafsen, instruktør i Fron jeger og fiskeforening forteller at de har mål om å arrangere introjakt på rådyr i år. Men han oppfordrer uansett de som vil komme seg ut på jakt til å ta kontakt med sin lokale jeger og fiskeforening.
– De vet hvem du skal høre med! Hvis du er usikker kan du spørre om å få være med noen på jakt eller om noen kan bli med deg på jakt.
Han legger også til:
– Jakttype er ikke det vesentligste – du får erfaring uansett!
For det er først når jegerprøven er bestått at jegeropplæringen begynner for alvor!
Mer informasjon om jegerprøven:
Les også:
Dette må du tenke på når du skal på din første jakt (NJFF)
Førstegangsjeger (Hjorteviltportalen)