– Håndbokprosjektet har som mål å gjøre faglig kunnskap tilgjengelig på en lettfattelig måte til de som forvalter hjortebestandene.Det skriver Norsk hjortesenter på sine nettsider. I første kapittel tok håndboka for seg arealbrukskonflikter og nå er det altså det kommunale innen hjorteforvaltningen som står for tur.
Viktig med konkrete delmål
– Vi har prøvd å være systematisk i vår tilnærming til dette slik at alle som arbeider med feltet skal få en god oversikt over hvorfor vi skal ha målsettinger i hjorteforvaltninga og hvilke krav som blir stilt til dette målarbeidet.Det forteller prosjektleder og forskningsleder ved Norsk Hjortesenter Stein Joar Hegland. Han utdyper at det er fornuftig å ha noen overordna og langsiktige hovedmål som igjen er konkretisert i ulike delmål.– Det er viktig at disse delmålene har noen kriterier knyttet til seg som gjør evaluering mulig. Det er slik man vet om målene ble oppnådd i løpet av planperioden, understreker Hegland.Kapitlet om kommunale målsettinger er nå tilgjengelig på hjortesenteret.no.
I dokumentet finner du også kortfattede oversikter over hvordan målarbeidet kan utføres og hva slike måldokument kan inneholde. I nettversjonen er det dessuten lagt inn lenker som gjør det lett å navigere i innholdet.
Les også:
Første kapittel i håndbok om hjorteforvaltning er lansert
Må ikke bli for detaljerte
Neste kapittel i håndboka skal ta for seg bestandsplaner og deres praktiske rolle i forvaltningen. Norsk Hjortesenter skriver at de i arbeidet med dette kapittelet derfor har lagt vekt på å få fram at kommunene først og fremst skal ha generelle målsettinger som ikke er for detaljerte.– Dette handler i prinsipp om rollen til de ulike aktørene i forvaltningen. Kommunenes målsetting skal blant annet brukes til å godkjenne bestandsplaner. Da er det viktig at de ikke blir så detaljerte at en bestandsplan som strekker seg over flere kommuner ikke kan bli godkjent på grunn av detaljnivået i kommunene.Stein Joar Hegland legger til at det på den andre siden er viktig at kommunens delmål er så konkrete at det er mulig å evaluere i ettertid. Han håper håndboka kan hjelpe kommunene med å finne den riktige balansen mellom de to hensynene.Håndboka er utarbeidet av Norsk hjortesenter i samarbeid med flere organisasjoner og fagpersoner, med økonomisk støtte fra både regionale og statlige viltfond.
Du kan lese mer om håndboka på nettsidene til Norsk Hjortesenter.