Hopp til innhold

Hvordan se forskjell på voksen elgku og åringsku?

Det er greit å se forskjellen når du ser ei åringsku og ei eldre elgku ved siden av hverandre. Men med et enkelt dyr på post kan selv erfarne jegere bli usikre om det er ei stor åringsku eller ei lita voksen ku i siktet.

05.11.2024 av Camilla Næss

Kvota sier åringsku, men hvordan være sikker på at du ikke feller ei eldre ku når du sitter på post? Kua til venstre er 2-3 år gammel. Den har et lengre hode, og en kraftigere kropp enn den yngre åringskua til høyre. Ill. Rolf Svensson

Fellingskvoter skiller ofte på kjønn og alder (kalv, 1 ½ åring og voksendyr), og som jeger er det derfor viktig å kunne skille mellom kjønn og ulike aldersgrupper. Feilskyting kan resultere i tilleggsgebyr, bøter, utestengelse, og i verste fall uønskede konsekvenser for kjønns- og alderssammensetningen av elgstammen.

Åpenbare kjønnsforskjeller

Hos elgen er det lett å se forskjell på voksne hunndyr og hanndyr. Kun elgoksen har gevir, og i tillegg kan kjønnene skilles på bakparten. Elgkyr har en stripe med lys pels mellom bakbeina, okser mangler denne stripa.

Det er også forholdsvis enkelt å se om du har en ung eller voksen okse foran deg. Oksekalven har kun en liten knott mellom øyet og øret, men alt som åringsdyr har oksen fått et lite gevir. Det vanligste er at åringsoksene kun har en spiss tagg på hver side, og den kalles da en piggokse. Dersom åringsoksen er i godt hold, kan imidlertid geviret ha både 2 og flere spir på hver side. Deretter blir geviret gradvis større for hvert år inntil oksen når sin maksimale størrelse ved 5-10 års alder.

Piggoksen er lett å kjenne igjen på det begynnende geviret. Men når det kommer til hunndyrene begynner det å bli vanskelig. Ill.: Rolf Svensson

For hunndyrene er det betydelig vanskeligere å skille mellom aldersgrupper, og spesielt om de går alene og det ikke er andre elger å sammenlikne med.

– For jegernes del er det nok først og fremst å skille mellom åringsku og eldre ku som volder problemer, sier Erling Solberg, elgjeger og seniorforsker i NINA.

Kalv eller ungdyr?

Det krever en hel del erfaring å bli trygg på å aldersbestemme dyr. Så når du sitter på post, og har kort tid på å avgjøre kan selv den mest erfarne jeger bli usikker. Dette forsterkes av at elgen generelt har blitt mindre i størrelse de siste 20-30 årene. Enkelte 2-3 år gamle elgkyr kan derfor forveksles med store åringskyr og små åringskyr er til forveksling lik store kalver i deler av landet.

En typisk årskalv (venstre) og ei fjorårsku (høyre) i oktober. Ill. Rolf Svensson

– Et åringsdyr ser ofte ut som en forvokst kalv, med kortere mule og stuttere kropp.  Ser du en ‘stor kalv’ som går alene, er det som regel ei ung ku. Går den ‘store kalven’ sammen med et betydelig større hunndyr, er det også mest sannsynlig ei åringsku. Feller du dyret i den tro at det er ei åringsku, og det viser seg å være en kalv, har ingen skade skjedd.

Vanligvis er det helt greit å felle en kalv på kvota for et voksent dyr. Har du kalv på kvota må du imidlertid tenke deg om før du feller en mistenkelig stor ‘kalv’ aleine eller i følge med kua.

Ei litt dårlig utviklet fjorårsku kan minne om en stor kalv. Ill. Rolf Svensson.

Kvige, åringsku eller voksen ku?

Store hunndyr kan bli kjønnsmodne allerede rundt 1 ½ års alder. Er vekta lavere, er det større sannsynlighet for at hun står over og ikke komme i sin første brunst før året etter. I enkelte områder kan det også være en betydelig andel hunndyr som kjønnsmodnes først ved 3 ½ års alder, og komme med sin første kalv som fireåring.

Fraværet av kalv under jakta er heller ikke ensbetydende med at det er et ungt dyr du har fått på post. Også eldre elgkyr kan ta et hvileår, eller ha mistet kalven.

Så hvordan kan du være sikker på at du faktisk har fått ei åringsku eller kvige på post, og ikke ei voksen ku?

 

Ser du forskjellen? Kortere hode og spunklere kropp er et godt kjennetegn på ungdyr. Også atferden kan si noe om alder. Ill. Rolf Svensson.

– Sett fra siden er hodet og halsen tydelig kortere hos ungdyr, og kroppen er spinklere. Voksen ku er rundere over magen og bogen. Ei gammel ku vil også være mere salrygget, og gjerne mer grålig. Også atferden kan si mye om alder. Ei voksen, erfaren ku fremstår ofte roligere.

Fortsatt usikker? Som alltid i en jaktsituasjon, hold igjen skuddet om du er i tvil.

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev