Hopp til innhold

Sverige er erklært fritt for afrikansk svinepest

Det er formelt fastslått at Sverige er fritt for afrikansk svinepest etter et utbrudd blant villsvin i Fagersta høsten 2023.

08.10.2024 av Jørn J. Fremstad

Villsvinene i Sverige er «friskmeldte» for afrikansk svinepest. Beredskapen mot virussykdommen er fortsatt på plass både i Sverige og Norge. Foto: Viltkamera, NINA

Statens veterinärmedisinske anstalt meldte den 23. september 2024 at EU-kommisjonen og EUs medlemsland har godkjent Sveriges søknad om å bli erklært fritt for afrikansk svinepest etter bare ett år med omfattende bekjempelsestiltak. Sverige har gjennomført prosessen raskere enn noe annet EU-land tidligere har klart.

Det første tilfellet av afrikansk svinepest i Sverige ble bekreftet 6. september 2023, etter at et dødt villsvin utenfor Fagersta testet positivt. Jordbruksverket opprettet raskt en smittesone på omtrent 1 000 kvadratkilometer med strenge restriksjoner. Siden da har omfattende smittesporing og sanering vært gjennomført i tett samarbeid med lokale myndigheter, jegere og andre berørte parter.

Spres via mennesker

Afrikansk svinepest er en virussykdom som er utbredt hos afrikanske svinearter, som tåler viruset godt. Viruset er ikke farlig for folk, men villsvin og tamsvin som smittes av afrikansk svinepest blir svært syke i løpet av kort tid. De fleste dør innen en uke, og dødeligheten er nær 100 prosent. Sykdommen sprer seg derfor ikke veldig fort via syke villsvin, kun noen kilometer per år.

– Den største faren for smitte til norske villsvin er via infiserte svineprodukter, der afrikansk svinepest kan overleve lenge. Slik kan viruset hoppe lange avstander via mennesker og dukke opp helt nye steder, som vi har sett i Sverige og flere steder ellers i Europa, sier forsker Inger Maren Rivrud i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Beredskap mot nye utbrudd

Det er fortsatt viktig å være godt forberedt på mulige utbrudd av afrikansk svinepest i Norge, selv om Sverige nå har fått fristatus for sykdommen. Mattilsynet har en beredskapsplan mot afrikansk svinepest, og både Mattilsynet og Veterinærinstituttet overvåker helsen til den norske villsvinstammen.

– I NINA har vi flere forskningsprosjekter på den norske villsvinstammen. Blant annet overvåker vi bestandens utbredelse og samler kunnskap om områdebruk og genetikk. Det bidrar med viktige data for en styrket beredskap mot afrikansk svinepest. Utbruddet i Sverige og bekjempelsesprosessen der har vist hvor viktig det er med nettopp lokal kunnskap om villsvinstammen i området der utbruddet skjer, sier Rivrud.

Les mer om overvåking av villsvin

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev