Saken ble først publisert i Jakt & Fiske.
For første gang har parasitten Echinococcus canadensis (G10), på folkemunne kalt hundens dvergbendelorm, blitt påvist i Norge.
En elg felt i Stor-Elvdal kommune i Innlandet hadde flere blærer på lungene, og prøver ble sendt til Veterinærinstituttet. Dette ble oppdaget på et viltslakteri, og elgskrotten ble i ettertid kassert.
Slik påvirker det deg
Hundens dvergbendelorm er nært beslektet med den uønskede revens dvergbendelorm. Parasitten gir sykdommen ekinokokkose, som kan smitte fra dyr til menneske. På generelt grunnlag anbefaler derfor Veterinærinstituttet å:
hindre hunder i å få tak i slakteavfall
at hundeeiere er ekstra flinke til å plukke opp den firbentes etterlatenskaper
vaske hendene godt etter at du har håndtert hunden
I første versjon av anbefalingene, oppfordret Veterinærinstituttet å gi hunder ormekurbehandling hver 28. dag med et preparat mot bendelorm, etter samråd med lokal dyrlege.
Jakt & Fiske spurte instituttet hvorvidt anbefalingen om ormekurbehandling var av generell art. Kort tid senere ble rådet fjernet fra Veterinærinstituttets nettsider.
– Anbefalingen, slik den var skrevet på vår nettside, medførte ikke riktighet. Det viktigste er at hunder ikke får tak i rått slakteavfall fra vilt. Ormekurbehandling er bare aktuelt hvor hunden har enn forhøyet risiko for smitte, som for eksempel jakthunder som kan ha fått i seg rått slakteavfall fra hjortevilt. Behandling skal da gis i samråd med lokal dyrlege, sier seniorforsker og veterinær Rebecca K. Davidson ved Veterinærinstituttet.
Hun forklarer at ormekurbehandling kun har en kortvarig effekt på noen timer i tarmen, og heller ikke forebygger smitte.
– En behandling hver 28. dag forhindrer at hunder som regelmessig spiser rått slakteavfall fra hjortevilt, får nok tid mellom behandlingene til å utvikle voksne parasitter i tarmen som kan skiller ut egg med avføring. Dersom hunden ikke er smittet med parasitten ved behandlingstidspunkt har behandlingen ingen virkning mot fremtidig smitte, understreker hun.
Meld i fra!
Veterinærinstituttet oppfordrer alle landets jegere til ikke å nøle med å melde fra til Mattilsynet dersom de oppdager veskefylte blærer i kjøttet eller organene til felt hjortevilt.