Hjortevilt er en viktig del av norsk natur, kultur og økonomi. Med økende urbanisering er rådyr trolig ett av få større dyr i norsk natur som folk ikke har motforestillinger mot å se i nabolaget sitt.
Rådyra gir en flott mulighet for miljøopplæring, noe som oppmuntrer folk til å oppleve og nyte dyrelivet på nært hold. Bekymringen er likevel økende for potensielle risikoer, blant annet fordi trafikkulykker med hjortevilt øker i Norge, også i urbane områder (Rivrud et al. 2020).
Hjortedyr blir bydyr?
Hjortevilt over hele verden har tilpasset seg urbane områder som nytt habitat (Harveson et al. 2007, Honda et al. 2018, Ciach and Frohlich 2019). Til tross for nærhet til mennesker, byr urbane områder nemlig på en rekke fordeler:
Tettbebygde strøk har gjerne hage- og parkområder som kan fungere som optimale beiteområder året rundt, samt lave tettheter av rovdyr. Urbant hjortevilt har derfor tilpasset atferden til menneskers tilstedeværelse. De er mer habituerte og mindre redde sammenlignet med hjortevilt i rurale områder (e.g. Harveson et al. 2007, Honda et al. 2018).
Mens folk generelt setter pris på å observere hjortevilt, har nærværet av hjortevilt i tettbygde strøk likevel en tendens til å bli problematisk: Hageplanter blir ødelagt, folk er skeptiske til dyr som mister «naturlig skyhet», og dødt hjortevilt blir funnet i hager og parker. Flått og flåttbårne sykdommer øker, og det samme gjør faren for trafikkulykker.
Livet i urbane områder kan også påvirke økologien og livsstrategien til hjortevilt. Hvithalehjort (Odocoileus virginianus) som har tilpasset seg urbant liv i USA, er i snitt eldre og større enn dyr som lever i mer rurale områder (e.g. Harveson et al. 2007). Dette medfører at urbane hjortedyr trolig også har høyere reproduksjonsrate.
Dødsårsakene er ulike mellom hjortebestander i urbane og rurale områder: Hjort i rurale områder dør vanligvis av predasjon, klimatiske forhold og jakt, mens urbane hjort oftere dør i trafikkulykker eller gjennom forvaltningstiltak (Harveson et al. 2007).
Ulike bestander – ulik forvaltning
I noen områder i USA har dette resultert i to «typer» hjortebestander:
1) bestander som lever under relativt naturlige forhold i rurale områder
2) bestander med et annet atferds- og livshistoriemønster som bor i urbane områder.
Forvaltningsstrategier brukt på bestander i rurale områder er ofte ikke anvendelige for vilt i urbane områder. For eksempel er det praktisk og sikkerhetsmessig vanskelig å beskatte urbane populasjoner, og samtidig ofte ikke akseptert av befolkningen i bynære strøk.
Viltforvaltningsmyndighetene i Nord-Amerika har et godt kunnskapsgrunnlag for å forvalte slike «overabundant deer populations» (e.g. Association of Fish and Wildlife Agencies 2018). Tilsvarende har forvaltningsmyndighetene i Storbritannia utviklet strategier for å forvalte hjortebestander i urbane områder (e.g. Scottish Natural Heritage 2011). Til sammenligning er det generelt lite vitenskapelig og praktisk kunnskap om å forvalte urbane hjortebestander ellers i Europa (inkludert Norge), selv om situasjonen er den samme.
Søker svar i Østfold
Nå har Universitetet i Sørøst-Norge etablert et flerårig rådyrprosjekt i samarbeid med Moss og Råde kommuner, Indre Østfold kommune, NIBIO, Veterinærinstituttet og Viken fylkeskommune. Dette skal svare på flere spørsmål om rådyrets økologi og atferd i og nærme byområder, samt legge grunnlag for en bedre forvaltning av hjortevilt i urbane områder.
Hovedmål med studiet er å finne ut om det er en forskjell i økologi og livshistorie til rådyr i urbane og rurale habitater, og hvordan dette kan påvirke forvaltningen. Prosjektet har tre fokusområder:
1) Økologi og forvaltning av rådyr i tettbebygde strøk
2) Øke forståelsen om effekten av påvist diaré på rådyrstammen
3) Evaluere effekten av dronebruk for å forhindre at rådyrkillinger blir drept av landbruksmaskiner.
Hovedfokus i denne artikkelen er på spørsmål 1; om økologi og forvaltning av rådyr i byen. De to andre områdene er spørsmål som prosjektet skal gi flere svar på framover