Hopp til innhold

Rådyrforvaltning: Økologi og forvaltning av rådyr i byområder

Etter hvert som urbane områder øker i antall og omfang, har spesielt rådyr beveget seg inn i bolig- og byområdene våre. Denne spredningen byr på nye utfordringer – men også muligheter.

18.11.2024 av Andreas Zedrosser, Universitetet i Sørøst-Norge

URBANE: Rådyr blir lett urbane og har tilhold midt i byparker. Ill.foto: Kjell-Erik Moseid

Hjortevilt er en viktig del av norsk natur, kultur og økonomi. Med økende urbanisering er rådyr trolig ett av få større dyr i norsk natur som folk ikke har motforestillinger mot å se i nabolaget sitt.

Rådyra gir en flott mulighet for miljøopplæring, noe som oppmuntrer folk til å oppleve og nyte dyrelivet på nært hold. Bekymringen er likevel økende for potensielle risikoer, blant annet fordi trafikkulykker med hjortevilt øker i Norge, også i urbane områder (Rivrud et al. 2020).

Hjortedyr blir bydyr?

Hjortevilt over hele verden har tilpasset seg urbane områder som nytt habitat (Harveson et al. 2007, Honda et al. 2018, Ciach and Frohlich 2019). Til tross for nærhet til mennesker, byr urbane områder nemlig på en rekke fordeler:

Tettbebygde strøk har gjerne hage- og parkområder som kan fungere som optimale beiteområder året rundt, samt lave tettheter av rovdyr. Urbant hjortevilt har derfor tilpasset atferden til menneskers tilstedeværelse. De er mer habituerte og mindre redde sammenlignet med hjortevilt i rurale områder (e.g. Harveson et al. 2007, Honda et al. 2018).

Mens folk generelt setter pris på å observere hjortevilt, har nærværet av hjortevilt i tettbygde strøk likevel en tendens til å bli problematisk: Hageplanter blir ødelagt, folk er skeptiske til dyr som mister «naturlig skyhet», og dødt hjortevilt blir funnet i hager og parker. Flått og flåttbårne sykdommer øker, og det samme gjør faren for trafikkulykker.

Livet i urbane områder kan også påvirke økologien og livsstrategien til hjortevilt. Hvithalehjort (Odocoileus virginianus) som har tilpasset seg urbant liv i USA, er i snitt eldre og større enn dyr som lever i mer rurale områder (e.g. Harveson et al. 2007). Dette medfører at urbane hjortedyr trolig også har høyere reproduksjonsrate.

Dødsårsakene er ulike mellom hjortebestander i urbane og rurale områder: Hjort i rurale områder dør vanligvis av predasjon, klimatiske forhold og jakt, mens urbane hjort oftere dør i trafikkulykker eller gjennom forvaltningstiltak (Harveson et al. 2007).

Ulike bestander – ulik forvaltning

I noen områder i USA har dette resultert i to «typer» hjortebestander:

1) bestander som lever under relativt naturlige forhold i rurale områder

2) bestander med et annet atferds- og livshistoriemønster som bor i urbane områder.

Forvaltningsstrategier brukt på bestander i rurale områder er ofte ikke anvendelige for vilt i urbane områder. For eksempel er det praktisk og sikkerhetsmessig vanskelig å beskatte urbane populasjoner, og samtidig ofte ikke akseptert av befolkningen i bynære strøk.

Viltforvaltningsmyndighetene i Nord-Amerika har et godt kunnskapsgrunnlag for å forvalte slike «overabundant deer populations» (e.g. Association of Fish and Wildlife Agencies 2018). Tilsvarende har forvaltningsmyndighetene i Storbritannia utviklet strategier for å forvalte hjortebestander i urbane områder (e.g. Scottish Natural Heritage 2011). Til sammenligning er det generelt lite vitenskapelig og praktisk kunnskap om å forvalte urbane hjortebestander ellers i Europa (inkludert Norge), selv om situasjonen er den samme.

Tross utfordringene med bynære rådyr, gleder de fleste mossingene seg over dem. Foto: Kjell-Erik Moseid.

Søker svar i Østfold

Nå har Universitetet i Sørøst-Norge etablert et flerårig rådyrprosjekt i samarbeid med Moss og Råde kommuner, Indre Østfold kommune, NIBIO, Veterinærinstituttet og Viken fylkeskommune. Dette skal svare på flere spørsmål om rådyrets økologi og atferd i og nærme byområder, samt legge grunnlag for en bedre forvaltning av hjortevilt i urbane områder.

Hovedmål med studiet er å finne ut om det er en forskjell i økologi og livshistorie til rådyr i urbane og rurale habitater, og hvordan dette kan påvirke forvaltningen. Prosjektet har tre fokusområder:

1) Økologi og forvaltning av rådyr i tettbebygde strøk

2) Øke forståelsen om effekten av påvist diaré på rådyrstammen

3) Evaluere effekten av dronebruk for å forhindre at rådyrkillinger blir drept av landbruksmaskiner.

Hovedfokus i denne artikkelen er på spørsmål 1; om økologi og forvaltning av rådyr i byen. De to andre områdene er spørsmål som prosjektet skal gi flere svar på framover

ÅTE: Viltforvalter Frida Skovdahl Hovland fra Moss kommune med en båsfelle for rådyr.
GPS: Pål Sindre Svae og Remi Frøshaug med et GPS-merket rådyr fanget i Indre Østfold.

GPS-merking av rådyr i byen

I januar og februar 2024 fanget vi 23 og GPS-merket 21 rådyr i båsfeller innenfor bygrensene til Moss og på landsbygda i Indre Østfold. Kunnskap og hjelp fra lokale viltforvaltere, fallviltgrupper og jegere var uvurderlig i denne prosessen.

I februar ble blant annet ei voksen geit og to geitekillinger GPS-merket i Krappfoss-området i Moss. Bydelen avgrenses av Mosseelva i vest og sør, tunnelen Mosseporten i nord og E6 i øst. Den voksne geita Anette og kjeet Kaia ser ut til å være beslektet, mens kjeet Anine tilhører en annen familiegruppe.

Tidsperioden er fortsatt kort for mer avanserte analyser og konklusjoner, men det er foreløpig iøynefallende hvor små hjemmeområdene til dyra er: Arealet disse tre dyra har brukt fra februar til april er ikke mer enn 0,3 km².

Dyra er mest aktive om kvelden og natten, og tilbringer dagene gjemt i mindre tre- og buskklynger i boligområdet. Det blir spennende å følge med på størrelsen i hjemmeområdene utover året, spesielt om det er forskjeller i bruken av byområder mellom sommer- og vinterhalvåret.

Økologi og livshistorie for rådyr i byen

Studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge har tidligere analysert flere aspekt av rådyras økologi og livshistorie i urbane og rurale områder i Moss kommune (Hagen 2023, Maciejewska and Skogli 2024). I samarbeid med fallviltgruppen i Moss og Råde kommuner ble det samlet inn 140 døde rådyr fra 2022 til 2023. Med svært få unntak var alle fallvilt etter trafikkulykker.

Kjønnsfordelingen var 1:1,17 (bukker: geiter) og ikke signifikant forskjellig fra en tilfeldig fordeling. Aldersfordelingen var derimot signifikant forskjellig, der vi fant flere to år gamle rådyr enn forventet.

Den samlede aldersfordelingen av rådyr (fallvilt) samlet inn i Moss og Råde kommune, 2022-2023

Resultatene indikerer at dyr rundt 2 år er mest sårbare for trafikkulykker. Generelt er ungdyr som har forlatt moren sin mer utsatt for påkjørsler (Harris et al. 2018). Det kan skyldes økt uforsiktighet og aktivitetsnivå sammenlignet med eldre individ (Harris et al. 2018).

En mulig forklaring er videre at spredningen hos rådyr er mest vanlig i aldersgruppen 1,5-3 år. Dette er også påvist i andre studier (Wahlström and Liberg 1995, Pettorelli et al. 2003).

GPS-posisjoner for tre rådyr i Krappfoss-området i Moss, februar-april 2024. Voksen geit Anette (blå prikker) og kjeet Kaia (røde prikker) tilhører en familiegruppe sør i Krappfoss, mens kjeet Anine (gule prikker) tilhører en annen familiegruppe lenger vest. De tre store, blå boblene er dyrenes posisjoner 1. mai 2024.

Forvaltning i skvis

Et av målene med viltforvaltning er å unngå eller redusere konflikter mellom jaktbare arter og mennesker. Viltforvaltningen bruker gjerne dødelige metoder som jakt for å minske hjortebestander.

Dette er mange mennesker uenige i, for eksempel på grunn av dyrevelferd (Honda et al., 2018). I tillegg er det ofte verken mulig på grunn av sikkerhetshensyn eller lovlig å jakte hjortevilt i byområder.

Dette er utfordrende for viltforvaltningen. Det gjør det blant annet vanskelig å gjennomføre forvaltningsuttak i bolig- og byområder. Flytting og fangst av rådyr er både dyrt og vanskelig, og jakt for å redusere rådyrstammen er ikke mulig i boligområder.

Men hva synes egentlig folk i byområder om nærværet av rådyr? Synes folk at det er «bare koselig», eller kan tilstedeværelsen av rådyr også føre til konflikter?

Flertallet ser utfordringene

I en spørreundersøkelse i Moss kartla Andersen (2023) holdningene hos innbyggerne til rådyr i urbane områder. Undersøkelsen ble lagt ut via Moss kommunes nettside og Facebook-side. Folk kunne selv bestemme om de ville delta, og resultatene er mest sannsynlig representative også for andre norske byer.

Totalt 630 personer svarte på spørreundersøkelsen. Flertallet (79 %) svarte at de ser rådyr i nærområdet flere ganger i uken, og 85 % har observert rådyrskader i egen hage. Et flertall (67 %) har sett rådyr spise opp vekster i hagen, mens andre skadetyper ble rapportert sjeldnere, så som avføring i hagen (19 %) eller bukker som feier (8 %).

Et signifikant flertall (84,6 %) så utfordringer med rådyr i urbane områder sammenlignet med dem som ser ingen utfordringer (15 %). Hyppigst nevnt er faren for trafikkulykker (32 %), fulgt av skader i hager, gravplasser, parker osv. (23 %), samt mer parasitter og sykdommer (24%).

Vil likevel ha rådyr i nærområdet

I Hjorteviltregisteret er det registrert 324 påkjørte rådyr de siste fem årene (2018-2023) ut av 511 fallvilt i Moss. Med et så høyt antall trafikkulykker er det forståelig at dette ses på som en forvaltningsutfordring av de som svarer (se også Rivrud et al. 2020).

Flere sa de var redde for å skade rådyr, seg selv eller andre trafikanter, og er forsiktige med å kjøre i enkelte områder. Trafikkulykker med rådyr er problematisk også i andre europeiske land, både for trafikksikkerhet og dyrevelferd (Steiner et al. 2021).

Et av de viktigste tiltakene mot ulykker i trafikken er å redusere fartsgrensen og skilte på utsatte steder. Økt skilting i byer bør brukes hyppigere som forvaltningstiltak (Garber and Gadiraju 1989).

Tross utfordringene med rådyr, gleder likevel flertallet av mossingene seg ved å se dem. Mange har lagt til en kommentar i undersøkelsen hvor de beskriver gleden ved å ha rådyr i nærheten, at dette er hyggelig og at det er viktig å dele på områdene med disse dyrene.

Større aksept for jakt i Norge

Det viktige for viltforvaltere er å se hvilke forvaltningstiltak som er akseptert i områder hvor rådyras nærvær byr på problemer eller konflikter oppstår. Cirka halvparten (48 %) av respondentene syntes ikke at forvaltningstiltak er nødvendige.

Svar fra respondenter på spørsmålet «Hva slags tiltak mener du kan benyttes for å minske eller holde rådyrbestanden unna by- og boligområder?» i en spørreundersøkelse om rådyrforvaltning i Moss kommune. Her var det mulig å velge flere svaralternativ.

Av mulige forvaltningstiltak for å redusere rådyrstammen i Moss kommune var det mest aksept for forvaltningsuttak i boligområder eller en generell økning av jakt i bynære områder (Andersen 2023).

Resultatet skiller seg fra en lignende undersøkelse i Skottland, der respondentene mente at inngjerding var den foretrukne forvaltningsmetoden i bynære områder. Avliving var også en mulig forvaltningsmetode, men ble sett på som siste utvei (Dandy et al., 2009).

Av de 630 respondentene fra Moss var det kun 10 % som mente at inngjerding var å foretrekke. Grunnen til at respondentene i Moss er mer åpne for jakt, kan være at det norske samfunnet generelt er mer åpent for jakt og høsting av ressurser sammenlignet med andre land i Europa.

Med et gjennomsnitt på 146 felte rådyr ved jakt de siste fem årene (2018-2022) i Moss (www.hjorteviltregisteret.no) og 261 fellingstillatelser i 2023, ser man at det blir felt færre rådyr enn det som er tillatt i kommunen.

Det kan med fordel felles flere rådyr slik at tettheten synker. Lavere tetthet gir nok mindre av de tidligere nevnte utfordringene.

FARLIG (S)ENG: Rådyrprosjektet hadde ved St.Hans 2024 øremerket nesten 200 kalver og GPS-merket nesten 25 kalver under og etter flytting ut av engmark før slått. Foto: Kjell-Erik Moseid

Referanser

  • Andersen, H. 2023. Hva synes folk om rådyr (Capreolus capreolus) i nærområdet i Moss kommune? University of South-Eastern Norway, Bø in Telemark.

  • Association of Fish and Wildlife Agencies. 2018. Methods for managing deer in populated areas.

  • Ciach, M., and A. Frohlich. 2019. Ungulates in the city: light pollution and open habitats predict the probability of roe deer occurring in an urban environment. Urban Ecosystems 22:513-523.

  • Garber, N. J., and R. Gadiraju. 1989. Factors affecting speed variance and its influence on accidents. Transportation Research Record 1213:64-71.

  • Hagen, E. M. 2023. Rådyrets (Capreolus capreolus) økologi i urbane områder, Moss og Råde kommune, Viken fylkeskommune. University of South-Eastern Norway.

  • Harris, G. L., D. Brodbelt, D. Church, K. Humm, P. D. McGreevy, P. C. Thomson, and D. O'Neill. 2018. Epidemiology, clinical management, and outcomes of dogs involved in road traffic accidents in the United Kingdom (2009–2014). Journal of Veterinary Emergency and Critical Care 28:140-148.

  • Harveson, P. M., R. R. Lopez, B. A. Collier, and N. J. Silvy. 2007. Impacts of urbanization on Florida Key deer behavior and population dynamics. Biological Conservation 134:321-331.

  • Honda, T., H. Iijima, J. Tsuboi, and K. Uchida. 2018. A review of urban wildlife management from the animal personality perspective: The case of urban deer. Science of the Total Environment 644:576-582.

  • Maciejewska, Z., and J. E. Skogli. 2024. Bambi i byen: økologien til rådyr i urbane områder. University of South-Eastern Norway.

  • Pettorelli, N., J. M. Gaillard, P. Duncan, D. Maillard, G. Van Laere, and D. Delorme. 2003. Age and density modify the effects of habitat quality on survival and movements of roe deer. Ecology 84:3307-3316.

  • Rivrud, I. M., C. M. Rolandsen, G. R. Rauset, M. Kvasnes, I. Mysterud, and E. J. Solberg. 2020. Hjorteviltpåkjørsler i Norge: Årsaksforhold, lokalisering, risiko og datakvalitet. Norsk Insitutt for Naturforskning.

  • Scottish Natural Heritage. 2011. Code of practice on deer management. Scottish Natural Heritage.

  • Skogmo, K. 2024. Rådyr og droner. Effekter av flytting fra slåtteng på rådyrkje. University of South-Eastern Norway.

  • Steiner, W., E. M. Schöll, F. Leisch, and K. Hackländer. 2021. Temporal patterns of roe deer traffic accidents: Effects of season, daytime and lunar phase. PLoS ONE 16:e0249082.

  • Wahlström, L. K., and O. Liberg. 1995. Patterns of dispersal and seasonal migration in roe deer (Capreolus capreolus). Journal of Zoology 253:455-467.

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev