Hopp til innhold

Den nye jegergenerasjonen: #jaktjenter

24.03.2017

Denne artikkelen er gammel og informasjonen kan derfor være utdatert.

Jentesatsing

Jakt har tidligere vært en mannsdominert friluftsaktivitet, men tall fra Statistisk sentralbyrå viser at andelen kvinner som er oppført i Jegerregisteret har økt med 20 prosent, i løpet av de siste fem årene. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har de siste årene hatt et målrettet fokus på få flere jenter til å engasjere seg i jakt. NJFFs jentesatsing innebærer blant annet tiltak for å bryte ned barrierer og stereotypier knyttet til jakt. En av disse tiltakene er ulike arrangementer som er spesielt forbeholt jenter. Eksempler på slike arrangement kan være skyteopplæring, jaktkurs, matkurs og helgeturer.Håvard Skjerstad Andersen, kommunikasjonskonsulent fra NJFF, forteller at organisasjonen ønsker å representere et tverrsnitt av befolkningen, både når det kommer til kjønn, alder, bosted og andre demografiske variabler.–I dagens norske samfunn har vi en høy grad av likestilling. De samme holdningene kvinner møter i arbeidslivet, i hjemmet eller på andre arenaer, tror jeg vil være de samme i jaktmiljøene- altså i aller høyeste grad likestilt. Halvparten av befolkningen er jo kvinner, og vi ønsker å ha med dem også.Andersen forteller videre at jakt er en helt naturlig arena både for menn og kvinner, og at han aldri har møtt noen som mener at en kvinne ikke hører hjemme i et jegermiljø. Han mener det har vokst frem gode holdninger blant jegere, både menn og kvinner, som fører til at interessen for jakt er på vei til å jevne seg ut.–Noen av jentene vi er i kontakt med ønsker ikke noe særbehandling. De vil være på jakt i naturen, eller på en skytebane på lik linje med menn, sier Andersen.

Opprydning og vern av naturen

I tillegg til at jakt er en friluftsaktivitet med lang tradisjon, har det også en viktig merverdi i forhold til å regulere bestander. For å sikre at naturens produktivitet og artsrikdom bevares, må også jakta reguleres.–Mange av jegerne er genuint opptatt av hvordan alt i naturen henger sammen. På mange måter kan du si at jegerne driver med opprydning og vern av naturen, gjennom bruk. NJFF og jegerne er opptatt av å bevare naturen, slik at vi kan høste av den på en bærekraftig måte. Det skal være noe igjen å høste til neste år, og til neste generasjon. Dette er ofte et aspekt som blir oversett utenfra, men flere jegere ser på jakt som at de forsvarer naturen, sier Andersen.

Den nye generasjonen jegere

Det er ikke bare i Norge vi begynner å se en økende trend ved at flere jenter begynner med jakt. Spesielt i sosiale medier er jaktjentene fremtredende. Jenter fra land over hele verden som Canada, Polen, Sverige, Russland og Norge, gjør seg spesielt fremtredende i sosiale medier som Instagram. Jaktjentene deler bilder av seg selv og sine opplevelser på jakt, og de får kontakt med andre kvinnelige jegere. De er unge, de er mange, og de vekker nysgjerrigheten hos andre jenter verden over. De når ut til jenter som kanskje aldri har tenkt tanken om at jakt faktisk er en fritidsaktivitet for begge kjønn. Samtidig er de med på å bryte ned barrierer og stereotypier knyttet til kvinner og jakt. Med full sminke, langt hår og geværet over skulderen, drar jentene ut på jakt og deler sine opplevelser, og sin store lidenskap med flere tusen følgere på Instagram. Det er en stor kontrast til den gamle elgjegeren på post. Vi har snakket med tre slike inspirerende og tøffe jenter, fra Norge. 

@fjellgeit_

Berit Grøtteland Helland (24), fra Bjerkreim kommune i Rogaland, tok jegerprøven i 2013 og har vært aktiv jeger siden. For Berit er det beste med jakta spenningen.–Det er spenningen, naturopplevelsene og mestringsfølelsene jeg får når jeg kommer innpå vilt, som får meg til å drive med jakt. En vet aldri hva som skjer, og det er det som motiverer meg.[caption id="attachment_9806" align="alignnone" width="610"] Ved utgangen av jaktåret 2015/ 2016 stod det nesten en halv million nordmenn oppført i Jegerregisteret. 13 prosent av disse var kvinner, Berit Grøtteland Helland er en av dem. Foto @fjellgeit_[/caption]Til vanlig jobber Berit som asfaltarbeider, men så fort muligheten byr seg, er hun ute i naturen – på jakt. Hun er inne i fjerde året som jeger, og jakter som regel på rev, eggrøvere, hjort, elg og rådyr. Hun er også på reinsdyrjakt, noe hun beskriver som høstens fineste eventyr.

Introdusert for jakt gjennom familien

Den vanligste inngangen til jakt i Norge har vært gjennom familie, dette er intet unntak for Helland. Jaktjenta har vokst opp på gård, og har vært vant med jakt siden hun var liten. Med rever som lusker rundt hus-kantene, våknet hun flere ganger av at broren skøyt rev på åte før de skulle på skolen.–Morfar var også veldig opptatt av jakt. Jeg kjente ikke morfar, men jeg har hørt mye om han, og sett ett bilde av han. På bildet står han kry utenfor huset, og holder en død rev i hendene. Etter at jeg traff kjæresten min Arne, har det bare ballet på seg. Nå skal vi til Canada i oktober og jakte etter fjellgeit.Én av Hellands beste opplevelser når det kommer til jakt, opplevde hun hjemme på gården. Her fikk hun skutt sin første rev.–Jeg hadde lokka mange ganger uten hell, men denne kvelden skulle det snu. Jeg satt inntil en sten i terrenget og lokket i 15 minutter, til det begynte å bli mørkt. Plutselig kom det en mørk skikkelse ut fra bjørkeskogen, tydelig nysgjerrig på lokken. Jeg slapp fløyta ned i lyngen, løftet børsa, og fant reven i kikkerten. Den var urolig, og travet frem og tilbake med snuta ned i bakken. Jeg skjelv, og det føltes som om jeg skulle svime av. Da stoppet reven helt opp. Jeg klarte å roe meg ned, og fikk fyrt av gårde ett skudd. Så kom skjelvingen tilbake. Jeg reiste meg opp, og gikk mot reven med en puls jeg aldri før hadde opplevd maken til. Der lå reven, cirka 70 meter fra stenen jeg satt ved. Min første rev, en flott korsrev. Jeg husker jeg var kjempe stolt da jeg åpnet bagasjerommet og skulle vise reven til min bror, vi hadde aldri sett en korsrev på gården, før den kvelden.[caption id="attachment_9807" align="alignnone" width="610"] @fjellgeit_[/caption]

Livet som jeger

Berit beskriver en vellykket dag på elg og hjortejakt som vellykket hvis noen i laget har sett eller fått skutt dyr.–Du trenger ikke å ha ett fall. Ett fall er en bonus. En vellykka dag på jakt er når du ser dyr, ser spor som tyder på mye liv i terrenget, hundene får los og folkene i laget har det bra.Den viktigste egenskapen du kan ha som jeger er tålmodighet, mener Helland. Hun snakker av egen erfaring og forteller om helg etter helg i kaldt og surt vær, uten et dyr i siktet.En helg var hun lei av å stå opp tidlig i dårlig og kaldt vær, uten å ha hellet med seg. Men samvittigheten tok henne til slutt, og hun bestemte seg for å dra ut på jakt likevel. Denne dagen endte hun opp med å se fem elg og tre hjort på posten sin, og fikk til slutt skutt sin første elg.–En stor elgokse som kom travende bak en ku og en kalv.Videre nevner hun at det er viktig å ha respekt for dyrene.–Har du ikke respekt for dyrene du jakter på, bør man ikke jakte heller. En annen viktig del av det å være god jeger, er å ikke bare jakte matvilt, men også jakte predatorer og eggrøvere for å holde en viss balanse.[caption id="attachment_9808" align="alignnone" width="610"] Elgen blir med hjem: Berit viser stolt frem sitt første vellykkede elgfall. Foto @fjellgeit_[/caption]

Blir kjent med andre jaktjenter gjennom Instagram

Berit går under brukernavnet @fjellgreit_ på Instagram. Her deler hun sine jaktopplevelser med nesten 12 tusen følgere fra hele verden. Her får hun mye positiv respons og tilbakemeldinger, og er ofte i kontakt med jenter fra andre deler i verden, som også driver med jakt.–Jeg får mye spørsmål om klær og utstyr, spesielt spørsmål om klær fra andre jenter. Via Instagram får jeg også kontakt med jegere både fra innland og utland, det er kjekt å se at så mange har lyst til å følge meg, og synes profilen min er interessant. Jeg har fått mange nye, likesinnede venner gjennom profilen min, og det er utrolig gøy! Det er også fint å se at så mange andre jenter driver med jakt, og virkelig brenner for deg. Jeg tror ikke det lenger er et tema om kjønn, når det kommer til jakt, men at jenter som jakter er helt normalt. 

@maja_odden

Maja Odden er bare 19 år gammel, men har allerede rukket å være aktiv jeger i mange år. Jaktjenta fra Flosta, en liten øy på Sørlandet, fant også sin vei til jakt gjennom familie. Hun har vært aktiv jeger siden hun var 14 år gammel, men har vært interessert i jakt så lenge hun kan huske. På Instagram finner du henne under brukernavnet @maja_odden. Her deler hun opplevelser fra livet som jaktjente, med over 65 tusen personer fra verden over som følger henne.

«Jenter jakter ikke»

Maja har vokst opp med en far som jakter. Men jakt; det var overhode ikke noe for jenter!–Mine to eldre brødre fikk lov til å være med på jakt mye tidligere enn meg. «Jenter jakter jo ikke!», var det jeg fikk høre da jeg maste om å få være med.Maja ga aldri opp håpet om å en dag få lov til å være med, på lik linje som brødrene sine. Da hun gikk på barneskolen leste hun gjennom alle bøkene og jegerprøver, og lærte masse om både jakta og lovverk rundt jakt. Etter mange runder og mye mas, som hun selv sier, tok hun jegerprøven da hun var 13 år.[caption id="attachment_9809" align="alignnone" width="596"] Det tok ikke lange tida før pappa skjønte at dette var noe jeg interesserte meg for. Siden jeg begynte på jaktlaget har jeg alltid fått lov til å være med å vomme, og slakte dyret. Jeg har siden da meldt meg frivillig. Jeg bruker fortsatt litt tid på flåinga, men nå er jeg til og med bedre enn pappa! Foto @maja_odden[/caption]–Selv om pappa tok veldig feil da jeg var mindre, så vet jeg at han er utrolig stolt av meg nå. Pappa er fremdeles den som har gjort at jeg begynte å jakte. Han har alltid fortalt meg mye om jakt og om det å være jeger. Og jeg vet at pappa er en god jeger. Når jeg sier god jeger, så snakker jeg ikke om skyteferdigheter, men om respekt for vilt, våpen og mennesker. Pappa er en god rollemodell, og har vært en god rollemodell for meg som jeger siden jeg startet.

En del av næringskjeden

Maja går nå siste året på videregående skole, og bruker store deler av helgene og fritiden sin til å dra på jakt. Til sommeren er hun ferdig med 13 år på skolebenken, og da skal hun ta seg ett friår. Det året skal hun først og fremst bruke til jakt.Hun synes det er vanskelig å begrense seg når hun skal fortelle hva som driver henne til å være jeger.–Åh, veldig stort spørsmål. Det er så mye! Først og fremst opplevelsen ute i villmarka. Når jeg jakter, føler jeg meg som en del av naturen, for det er jeg jo! Og jeg er en del av den lille næringskjeden skogen vår har. Det er også det å kunne være med på hele prosessen; fra skog til tallerken. Den villmaten jeg spiser, vet jeg hvor kommer fra, og det er noe jeg kan stå for.Videre forteller Odden om den ubeskrivelige følelsen hun får som jeger, når hun skyter et dyr.–Adrenalin, glede, respekt. Det er kanskje det nærmeste jeg klarer å beskrive hvordan det er å være på jakt. Det er nesten umulig å forklare til noen som ikke har vært med og opplevd det før.

Bra alene, best sammen

Jaktgleden min handler også mye om kameratskap. Jeg liker å jakte alene, men å jakte med andre er noe helt spesielt. Det å møte andre mennesker med samme interesse og forståelse, å samarbeide mot et felles mål, og å dele opplevelser sammen. Det gir meg virkelig noe tilbake, sier Maja.For henne, er jaktlaget en stor del av hele opplevelsen ved å dra på jakt, og hun forteller at laget er som en familie. De kjenner hverandre godt, og de har det gøy sammen.–I tillegg jakter vi med Dreveren vår, Bolt. Det er ekstra gøy å kunne jakte med egen bikkje. Dette er en stor del av jakta, både for pappa og meg.Maja er en allsidig jeger, som jakter på både småvilt og storvilt, hun nevner blant annet rev, bever, grevling, due hare og villsvin, men ekstra godt trives hun når jakta foregår oppe i fjellene når hun skal jakte på hjort.–Jeg jakter mest på rådyr sammen med jaktlaget mitt, i nærområdet hvor jeg bor. Dette er en type jakt jeg synes er veldig gøy. Men, jeg er veldig glad i å jakte hjort når jeg kan det, denne jakta foregår oppe i fjellene, og det er noe jeg liker! Ellers jakter jeg elg, både på jaktlaget på øya og oppe i Gjøvdal.[caption id="attachment_9810" align="alignnone" width="471"] To gode venner: Maja og jakthunden Bolt på tur. Bolt er en Drever, som er en hunderase med raske, korte ben som ofte brukes til jakt på hjort og andre dyr. Foto @fyrstikkeska[/caption]

Ingen sammenheng mellom jakt og kjønn

Maja tror den skjeve fordelingen mellom menn og kvinner, kommer av at det tradisjonelt har vært en mannsdominert fritidsaktivitet, eller livsstil for noen – en livsstil hun mener mange er sterkt imot.–Fordi det ikke er så normalt at jenter jakter, får jenter mer motstand enn gutter som jakter. Dette har jeg merket meg helt siden jeg gikk på barneskolen. Jeg har fått mer hat for min interesse til jakt, enn det brødrene mine har fått.Den største grunnen til at det er overvekt av menn som jakter, tror Maja har med forskjellen på følelsene til kvinner i forhold til menn.–Det er teoretisk bevist at damer har mer omsorg enn menn, noe jeg tror fører til at noen jenter kanskje sliter mer med å ta livet av et dyr enn de fleste menn. Nå sier jeg ikke at menn er følelsesløse! Dette er bare en teori jeg har. Men, mange av mine venninner mener de aldri hadde klart å skyte et dyr, fordi det er altfor tøft. Jeg vil tro at jenter i gjennomsnitt, er mer forsiktig enn de fleste gutter i forhold til å trykke på avtrekkeren. Ellers tror jeg at respekt, dyr, våpen, natur, menneske og forståelse for jakt, ikke har noe med kjønn å gjøre.

Oppfordrer jenter til å prøve jakt

Til jenter som vurderer å begynne med jakt: hopp i det! Det er absolutt ingenting å være redd for. De aller fleste som jakter er mennesker som liker å lære bort til andre, og som har forståelse for folk som ikke har jaktet så mye. Dette er hva jeg har erfart, sier Odden. Det er virkelig verdt å prøve, og kanskje du plutselig finner ut av at det er noe for deg. Om det ikke er noe for deg, så merker du det fort!–Jeg har et par bekjente jenter som er aktive jegere. Men, ikke noen jeg kjenner godt dessverre. Har nok jaktkompiser, så jeg kunne gjerne hatt en jegervennine![caption id="attachment_9811" align="alignnone" width="526"] Foto @fyrstikkeska.[/caption] 

@jannesvihus

22 år gamle Janne Svihus fra Ålgård i Rogaland, har i likhet med Berit Helland og Maja Odden vokst opp med jakt. Med en far, bror, onkel og flere andre familiemedlemmer som har vært aktive jegere, er det ikke rart at Janne også fattet interesse for denne frilufts grenen. Svihus tok jegerprøven rett etter at hun fylte 15 år. De første årene jaktet hun kun på fugl, før hun tok storviltprøven som 18 åring. Janne liker best å jakte på skogsfugl, men hun jakter også på rådyr og hjort, som det finnes mye av i Ålgård.–Helt fra jeg var ei lita jente fulgte jeg med på pappa og onkel på jakt og fikk være med flere ganger. Da hendte det at jeg fikk styre jaktradioen, og det var stor stas![caption id="attachment_9812" align="alignnone" width="605"] Klar for jakt: For Janne er det opplevelsene, spenningen og de flotte naturopplevelsene som driver henne til å være jeger. Foto @jannesvihus.[/caption]Til daglig jobber 22 åringen som automatiker, men hun benytter hver sjanse hun får til å komme seg ut i naturen, uansett vær eller vind. For det beste Janne vet ved å være jeger, det er å være i naturen. I tillegg til den frie naturen, er det spenningen og selve jakten som driver henne, og hvis hun ser ett eller flere dyr mens hun er på jakt, kan turen sees på som vellykket. Hun understreker at det er viktig å ha en god dose tålmodighet som jeger.

Jegerkompisen Atlas

For ett år siden fikk Janne en ny turkompis. Lille Atlas på ett år er en «Kleiner Müsterländer», en hunderase som vanligvis har stor jaktlyst og viltbegjær. For Janne er Atlas hovedsakelig en fuglehund, men som hun også pleier bruke som sporhund på rådyr og hjort. Hunden gjør det ekstra artig med jakt ifølge Janne, og hun forteller at det er utrolig gøy å følge med på utviklingen og se hvor flink hun blir.–Jeg vil i all hovedsak bruke Atlas til fugl, men det er veldig kjekt å kunne ha henne med på hjortejakt også. Etter hvert ønsker jeg å få Atlas godkjent som ettersøkshund.[caption id="attachment_9813" align="alignnone" width="610"] Opplæring: Lille Atlas er en trofast turkompis for Janne, og en jakthund som stadig blir flinkere. @jannesvihus.[/caption]–Jeg liker veldig godt å være alene når jeg er på jakt. Da kan jeg ta egne avgjørelser og bare nyte den deilige naturen i fred. Men, opplevelsene blir jo også alltid veldig kjekke når du kan dele dem med noen. Det er familien jeg jakter mest med. Jeg får ikke dyr uten at onkelen min er med!

Jenter og jakt

Janne kjenner ikke så mange andre jenter som er aktive jegere. Men, hun kjenner til flere jenter gjennom Instagram og andre sosiale medier som tar kontakt og utveksler erfaringer. Janne mener hun ikke merker noe forskjell på holdninger til jenter som jakter, kontra menn som jakter, men hun har aldri jaktet med andre jenter før.–Det vil nok aldri bli helt likt mellom jenter og gutter som jakter. Jakt er kanskje ikke en typisk jentegren, men det er jo en veldig sunn hobby, som også har blitt ganske populær de siste årene. Dette merker jeg spesielt godt på klesutvalget. Det har kommet mer utvalg for jenter, før passet det nesten ingen klær som passet, men nå finnes det mange damekolleksjoner.Det finnes jo både fordeler og «ulemper» med både det og være kvinnelig og mannlig jeger. Ofte tror jeg at damer tenker seg litt mer om før vi skyter. Mens menn nok har en fordel i forhold til den fysiske styrken. Hvis de skyter et dyr langt inn på heia, klarer det å få med seg dyret hjem, sier Janne.Hun har også et budskap til andre jenter som ønsker å begynne med jakt:–Til andre jenter som vil begynne med jakt vil jeg si: stol på deg selv! Ta det som en tur, og en opplevelse. Også er det bare en bonus om det blir noe fangst. Husk at du skal kose deg på jakt, ikke stress med at du må få et dyr.[caption id="attachment_9814" align="alignnone" width="600"] Tommel opp: Janne Svihus er en av jaktjentene som utmerker seg på Instagram. Over 12 mennesker følger hennes opplevelser og oppdagelser på jakt. Foto @jannesvihus.[/caption]

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev