Hopp til innhold

Ny sett og skutt-app til høstens jakt

Jegerens innrapportering av dyr som er sett og skutt i hjorteviltjakta er et av de viktigste bidragene til en kunnskapsbasert forvaltning. Før jakta 2024 lanserer Miljødirektoratet en mer brukervennlig sett og skutt-app.

03.06.2024 av Naturdata

Den største endringen I den nye sett og skutt-appen er at elg- og hjortejegere først må registrere jaktdag med antall jegere, timer jaktet og observasjoner, før skutte dyr kan registreres. Foto: Camilla Næss, NINA

Registreringene som gjøres i sett og skutt-appen danner grunnlaget for indekser som viser bestandsutviklingen. Den nye appen samler samme informasjon om hjorteviltet som den gamle appen, men registreringsflyten er forbedret og skjemaene ligner nå web-registeringen i Hjorteviltregisteret.no. Endringene er med på å forenkle registreringen, sikre datagrunnlaget, og minske sjansen for mangelfulle registreringer.

Endringer for elg og hjort

Den største endringen i appen gjelder for elg og hjort:

Tidligere kunne man registrere skutte dyr uten å knytte det til en jaktdag. Nå må jeger først registrere jaktdag med antall jegere, timer jaktet og observasjoner, før skutte dyr kan registreres. Registreringen av skutte dyr følger altså jaktdagen i den nye appen, slik den også gjør på web. Når jaktdagen med skutte dyr er registrert, vil det skutte dyret ligge i oversikten. Her kan fellingsinformasjon, som for eksempel slaktevekt og CWD-prøve, registreres.

Villrein og rådyr

For villrein og rådyr er det kun skutt dyr som registreres. Hver enkelt jeger registrerer sine felte dyr. Skutt villrein skal registreres på det valdet kontrollkortet er utgitt på. Er det overgangsavtaler/ samjaktavtaler og dyret felles på et annet vald, skal det registreres på det valdet som fikk tildelingen.

Fra og med 2023 skal alle som feller rådyr rapportere inn skutte rådyr via Hjorteviltregisteret eller sett og skutt-appen. Rådyr registreres på valdnivå. Det er ikke mulig å registrere felt rådyr på jaktfelt, men jaktfeltnavnet kan legges inn i feltet for «stedsnavn».

Ny oversikt over registeringene

Alle jaktdager og felte dyr vises i en ny og forbedret oversikt. For elg og hjort er det en listeovervikt over alle jaktdager og en listeoversikt over alle felte dyr.

For rådyr og villrein vil det kun være en liste over felte dyr. Her vises detaljene på registreringen og det er mulig å gjøre endringer om det er noen feil eller mangler.

Når jeger har registrert sette og skutte dyr i appen, vil dataene være tilgjengelige for valdansvarlig og kommunen i Hjorteviltregisteret.

Husk å levere fellingsrapporten!

Selv om alle data er registrert i appen, må valdansvarlig representant også levere underskrevet fellingsrapport 14 dager etter endt jakt (jamfør § 32 i forskrift om forvaltning av hjortevilt). Dette kan gjøres elektronisk via Hjorteviltregisteret.no. I tilfeller hvor jeger ikke har registrert alle data, kan valdansvarlig registrere dette, slik at fellingsrapporten blir korrekt. Er det ikke jaktet, eller det ikke er felt dyr, skal valdansvarlig likevel levere en fellingsrapport med 0 felte dyr. 

Hva må du gjøre før jakta

  • Last ned appen

  • Logg inn med jegernummer og fødselsdato (krever nett-tilgang)

  • Legg til området du jakter på

  • Elg og hjort registreres på jaktfelt

  • Rådyr og villrein registreres på vald 

Hva skal registreres?

Sett elg og sett hjort:

  • Jaktes det i jaktlag, bør en person i jaktlaget registrere jaktdagen for jaktlaget

  • Registrer hver jaktdag med antall timer, jegere, sette og skutte dyr

  • Også jaktdager hvor det ikke observeres dyr skal registreres

  • Registrer slaktevekt og annen informasjon som merkelappnummer, CWD-prøve, gevirtakker med mer på det skutte dyret

Rådyr og villrein

  • Hver enkelt jeger registrerer skutte dyr

  • Fyll ut fellingsdato

  • Angi kjønn og alder på dyret

  • Registrer kontrollkortnummer for villrein

  • Oppgi slaktevekt og annen informasjon som merkelappnummer, CWD-prøve, gevirtakker med mer på det skutte dyret

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev