Mattilsynet har undersøkt blyinnholdet i kvernet elgkjøtt som selges til konsum, og opplyser i en pressemelding at flere av prøvene inneholder uakseptabelt høye blyverdier.–Flere av prøvene av kvernet elgkjøtt inneholdt mellom 10 og 35 mg bly per kilo, og det er helt uakseptabelt at viltkjøtt som er forurenset av bly selges som mat, sier Randi Edvardsen, seksjonssjef i Mattilsynet i pressemeldingen.For husdyrkjøtt er grenseverdien for bly i kjøtt satt til 0,1 mg bly per kilo kjøtt, mens det ikke er fastsatt noen tilsvarende grenseverdi for viltkjøtt.
Bly er helseskadelig
Bly er et giftig tungmetall, som vi utsettes for blant annet gjennom mat, luft, drikkevann. Blyet hoper seg opp i kroppen, og er skadelig for mennesker og dyr. Mengden bly som er tatt opp i kroppen man måles i blodprøver.I 2013 la Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) fram sin risikovurdering knyttet til konsum av hjortevilt som er felt med blyammunisjon. Rapporten viste at personer som spiser hjorteviltkjøtt oftere enn en gang i måneden har litt mer bly i blodet enn andre.Mattilsynet fraråder gravide, og kvinner som planlegger å bli gravide, samt barn og personer med høyt blodtrykk å spise kjøtt som kan inneholde høye blyverdier. Jakthunder bør heller ikke fôres med sårkjøtt etter felling med blyholdig prosjektil.
Renskjær kjøttet for bly
På storviltjakt skal det brukes ekspanderende kuler, og om lag 95% av norske hjorteviltjegere bruker blyammunisjon. Slike ekspanderende blyholdige kuler sprer en sky av blypartikler i kjøttet rundt skuddkanalen i viltet.Ved bruk av blyammunisjon kan du redusere blyinnholdet i kjøttet ved å skjære rent et område rundt skuddkanalen. Alt skadet vev og ti centimeter ekstra i radius rundt skuddkanalen skal fjernes for at kjøttet skal kunne betraktes som trygt, opplyser Mattilsynet.
Les også:
Hjorteviltkjøtt – til nytte eller besvær?Dette kjøttet gir mer bly i kroppenAdvarer kvinner i fruktbar alder mot bly i viltkjøtt