Kalvene felles tidligere
Høgskolen i Innlandet og NJFF Hedmark samarbeider om Prosjekt Elgkalv, der målet er å kartlegge kalvevekter og årsaker til mulige endringer over tid.
I 2023 fikk vi midler fra Innlandet fylkeskommune til å kartlegge kalvevekter i alle kommuner i gamle Hedmark. I tillegg til data fra Hjorteviltregisteret har vi hentet inn data fra de kommuner og jaktvald som rapporterer i Viltrapporten.
I løpet av perioden som vi har samlet inn data for, kan vi observere en tydelig endring i forvaltningsstrategier: I noen kommuner starter jakten senere på året, mens kalver blir skutt tidligere enn før (figur 3). Variabelen «skudd-dag» ble derfor inkludert i modellen for å justere for hvordan endringen eventuelt påvirker slaktevekten.
Endringen ble avdekket ved hjelp av en modell som analyserer tidspunktet når flest kalver blir skutt, i forhold til år. Prediksjonene viser at kalver i senere år blir skutt tidligere sammenlignet med 1990-tallet (figur 4).
I 1990 ble for eksempel flest kalver skutt 8. oktober (dag 281, konfidensintervall 279-284). I 2022 skjedde dette derimot 28. september (dag 271, konfidensintervall 269-273). Dette innebærer at kalvene i snitt skytes 10 dager tidligere i 2022 sammenlignet med 1990. Noe av endringen i fellingsdato kan skyldes endret jakttider.
Øker vekten utover høsten i nord
Fellingsdato ble derfor en viktig variabel i modellen som vi brukte for å undersøke utviklingen i kalvenes slaktevekter. Modellen som best forklarte utviklingen, inkluderte år som ikke-lineær effekt, tid på året, i interaksjon med breddegrad og kjønn.
Analysene viser en nedgang i kalvevektene på rundt 9 prosent i perioden 1991 – 2022. Figur 5 viser beregnet gjennomsnittlig slaktevekt og kredibilitetsintervall (KI), standardisert for 7. oktober og hannkalver (rådata i bakgrunnen).
Kukalvene var i snitt 4,5 kg lettere enn hannkalvene (KI 4,1 – 4,8 kg). Den generelle vektutviklingen viste samme negative trend.
Vi ser for øvrig at vektutviklingen gjennom høsten varierer etter hvor i Hedmark kalven vokste opp (figur 6): Mens kalvene skutt i sør (breddegrad 60) hadde oppnådd vintervekten alt ved jaktstart, var kalvene lengre nord lettere ved jaktstart og tyngre ved årsslutt. Denne utviklingen var sterkest i de nordligste Hedmark-kommunene (breddegrad 62).