Hopp til innhold

– Hjorteviltblod tar knekken på borreliabakterien.

08.07.2015

Denne artikkelen er gammel og informasjonen kan derfor være utdatert.

I Sverige har det vært foreslått å skyte ned bestanden av rådyr og hvithalehjort i stor skala for å motarbeide flåttbårne sykdommer. Det er et tiltak professor Dag Nyman som leder borreliaforskningen på Åland er svært kritisk til.– Rådyr har, i likhet med hester og kyr, egenskaper i blodet som gjør at de tar knekken på borreliabakterien inne i flåtten. De kan med andre ord ikke overføre smitten etter å ha sugd blod av disse dyrene, forteller Nyman til svenska.yle.fi.

Borrelia spres av fugler og gnagere

Nyman sier flåttbårne sykdommer overføres fra andre dyr – såkalte reservoardyr.– Dette er dyr som mus, pinnsvin, ekorn og fugler. I disse artene kan borreliabakterien overleve og føre smitten videre. Det er i så fall de her dyrene vi må skyte.Forskeren legger til at mengden av borreliabakterier i en flått reduseres betraktelig dersom den har sittet fast på hjortevilt, hester og dyr. I gjennomsnitt bærer hver femte flått på borreliabakterien. Blant de som har bitt seg fast i hjortevilt, hest eller kyr er på sin side bare en av hundre bærere av sykdommen.– Dersom vi skyter ned hjorteviltbestanden blir det kanskje færre flått, men en betydelig høyere smittsomhet hos den flåtten som er igjen.[caption id="attachment_6699" align="alignnone" width="740"] Flåttnymfe. Foto © Bjørnar Ytrehus.[/caption]

Norsk forsker uenig

– Nyman har rett i at borreliabakterien trives veldig dårlig i blodet til elg, rådyr og hjort. Problemet er at det blir så forferdelig mye mere flått når vi har mye hjortevilt. Slik går vinninga opp i spinninga.Det sa avdelingsdirektør ved folkehelseinstituttet Preben Ottesen da han gjestet nyhetsmorgen på NRK P2 i dag. Ottesen forklarer at flåtten går gjennom tre stadier; larve, nymfe og voksen, og at den bare suger blod en gang per stadium.– Dersom en flåttlarve suger blod av hjortedyr vil den være stort sett fri for borrelia. Men når det er mange voksne flått til å legge egg, blir det også veldig mye larver som potensielt sett kan få i seg borreliabakterien fra fugler og smågnagere. Når de kommer til nymfestadiet vil de da være fulle av borrelia, og kan dermed smitte oss, utdyper forskeren.Han legger til at studier fra USA, gjort på hvithalehjort, tydelig viste at en reduksjon i hjorteviltbestanden også førte til en reduksjon i antallet som ble smittet av borrelia.– Som forsker har jeg ingen sterke meninger rundt hvorvidt man bør redusere hjorteviltbestanden. Men det er ikke noen tvil som at det er en sammenheng mellom mengden hjortevilt og antallet som blir smittet borrelia.

Les også: 

Hjortedyra, flåtten og folkehelsen

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev