Til nå har den nasjonale overvåkingen for hjort omfattet fem regioner fra Trøndelag og sørover. Stadig økende hjortebestand på Sørlandet gjør tiden moden for å etablere en nasjonal overvåkingsregion også i denne landsdelen. Den nye regionen, Agder, vil inkludere kommunene Hægebostad, Kvinesdal (samlet inn materiale også i 2022), Farsund og Flekkefjord.
Forventer betydelig økning av hjort
– Det er blitt mer hjort i Agder, og vi forventer at bestanden vil øke betydelig i årene framover. Da vil vi ha et godt nok grunnlag til å få tilstrekkelig med data for å drive overvåking, sier seniorforsker Vebjørn Veiberg i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
I region Vestland sør blir det også endringer fra i høst. Etter å ha samlet inn informasjon for overvåkingsprogrammet i 32 år, trekker Kvinnherad kommune seg ut. Den erstattes av Bergen (samlet inn materiale også i 2022), Samnanger og gamle Os kommune som nå er en del av Bjørnafjorden.
Ekstra informasjon til lokalforvaltningen
– For overvåkingsprogrammet er det viktig å følge opp ulike regioner over tid. Dette er viktig for å avdekke utviklingstrender og bidra til å styrke kunnskapsgrunnlaget for den lokale forvaltningen. Samlet sett gir informasjonen fra alle de ulike overvåkingsregionene et mer helhetlig bilde av nasjonale utviklingstrender, sier Veiberg.
Elg, hjort og villrein er blant de viktigste viltressursene i Norge og er gjenstand for stor interesse blant jegere, viltforvaltere og forskere. Overvåkingen av hjortevilt gir informasjon om utviklingen i avskytning, bestandskondisjon, tetthet og bestandsstruktur i norske hjorteviltbestander.
NINA er ansvarlig for driften av programmet som følger utviklingen til villrein, hjort og elg i 20 overvåkingsregioner over hele landet. Det nasjonale overvåkingsprogrammet for hjortevilt eies og finansieres av Miljødirektoratet.