Hopp til innhold

Historien om munnladningsrifla «Makalausa»

På Anno Norsk skogmuseum i Elverum er det utstilt en sagnomsust munnladningsrifle med navn «Makalausa». Navnet forteller at dette er et uvanlig våpen med mange spennende jakthistorier.

04.07.2023 av Tore Fossum (1982), redigert av Bjørn Holmen Skoglund i 2022

Artikkelen er hentet fra Hjorteviltet

På Anno Norsk skogmuseum i Elverum er det utstilt en sagnomsust munnladningsrifle med navn «Makalausa». I kolben er det slått inn fjorten sølvstifter og et sølvmerke. Sølvet markerer antallet bjørner Erik Eriksson fra Bjørkede i Jämtland skjøt med rifla, men det er skutt langt flere bjørner og annet storvilt med «Makalausa». Det å skyte en bjørn var en bragd, og det edle metallet sølv måtte til for å markere fallet. Navnet «Makalausa» forteller at dette er et uvanlig våpen med mange spennende jakthistorier.

«Makalausa» antas å være smidd i Nord-Trøndelag en gang mot slutten av 1700-tallet. På undersiden av løpet står bokstavene S.R. Det er foreløpig ukjent hvem denne smeden er. Låsemekanismen skal opprinnelig ha vært i flint, men den ble senere bygd om til perkusjon. Stokken er av bjørk, mens ladestokken er av hickory med spiss av ibenholt.

Geværet ble brukt av jegere i norsk-svenske grensetrakter. Fra Nord-Trøndelag kom den til «Ante i Konäs», i Kall sokn, en grensebygd til Snåsa. Mot slutten av 1840-tallet ble den solgt videre til nybyggeren Lars Larsson (1807-1896), også fra Kall. Han ble kalt Sångar-Lars fordi han sang og skrev viser. Sångar-Lars skjøt etter eget utsagn like mange bjørner som Sverige hadde hatt konger med navnet Karl. Karl XV var konge i Sverige da Sångar-Lars solgte «Makalausa» omkring 1860. Sångar-Lars skal da ha skutt 15 bjørner. Det er oppgitt at de fleste ble felt med «Makalausa».

Det er imidlertid den neste eier, Erik Eriksson fra Bjørkede i Kall sokn i Jämtland, til vanlig kalt «Bjørk-Ersen», som skal ha gitt våpenet navnet «Makalausa». Det var han som slo inn sølvstiftene, en for hver bjørn han skjøt.

«Smäller det nu, skänker jag fem daler til kyrkan i Kall»

Folk fra Kall handlet ofte i Snåsa. På en slik handelstur hadde Bjørk-Ersen med seg «Makalausa». En stor slagbjørn hadde denne sommeren herjet stygt i buskapene til Snåsa-bøndene. Bjørk-Ersen krysset bjørnesporet på turen, fulgte etter, kom på skuddhold og skjøt. Bjørnen ble dødelig såret, men rakk å angripe jegeren. Det tar tid å lade om en munnladning, og bjørnen nådde fram til Bjørk-Ersen idet han dyttet kula ned i løpet. Bjørk-Ersen rev av seg mårskinnslua og kastet den i kjeften på bjørnen. Dette stagget bjørnen litt, og Bjørk-Ersen fikk gjort seg klar. Han siktet rett inn i gapet på bjørnen og trakk av med ordene; «Smäller det nu, skänker jag fem daler til kyrkan i Kall». Skuddet gikk som det skulle, men det var enda litt liv igjen, og i dødsøyeblikket kastet bjørnen seg fram og hogg kjeften om jegerens lår. Ved hjelp av pipa på «Makalausa» måtte Bjørk-Ersen bende opp bjørnekjeften og kom seg løs.

Det er oppgitt at dette skal være en av de største bjørner som er skutt i Skandinavia. Skinnet hadde en lengde på 5, 5 alen, det vil si 3, 45 m. Som minne om denne bjørnen felte Bjørk-Ersen inn et stykke av en gammel sølvmynt fra Fredrik IV´s tid (1699-1730) i kolben, slik den kan ses på bildet.

Etter den dramatiske jakten felte Bjørk-Ersen inn et stykke av en sølvmynt inn i kolben på "Makalausa".

Da Bjørk-Ersen døde i 1904 lot hans norske kone, Ingeborg, «Makalausa» gå tilbake til Snåsa, til Vaag-slekten. Det er flere kjente jegere blant Vaag-karene, også bjørnejegere. En annen kjent Snåsa-jeger fra denne tiden, Jens Gaundalen, skal ha brukt «Makalausa». Han drev særlig med elgjakt.

Den siste eier i Snåsa vi kjenner til er Lorentz Moum. Frantz Rosenberg kjøpte «Makalausa» på en auksjon etter Moum i 1936. Munnladeren var i Rosenbergs familie fram til den ble gitt til Norsk Skogbruksmuseum (Norsk skogmuseum) i 1982. «Makalausa» er i dag utstilt i våpenutstilling i andre etasje.

«Makalausa» skal ha vært brukt til å felle bemerkelsesverdig mange bjørner. Stokken er av bjørk, ladestokken av hickory med spiss av ibenholt. Rifla har perkusjonslås, men har opprinnelig hatt flintlås. I overkanten av kolba er det felt inn en sølvmynt fra Fredrik IV´s tid (1699-1730). Framsiktet er av messing. Børsa har grov kaliber for rundkule. Den har vært utstilt på Frantz Rosenbergs separatutstilling 1939. Våpenet er antakelig et norsk arbeide fra siste halvdel av 1700-tallet.

Forfatteromtale

Tore Fossum (1926 – 2017)
Forstmannen og museumsmannen Tore Fossum ble i 1961 tilbudt stillingen som konservator ved det da forholdsvis nyetablerte Norsk Skogbruksmuseum. Museet besto da av 10-11 små husvær i friluftsmuseet på Prestøya og ei gjenstandssamling med snaut 500 objekter. Konservatoren var da den eneste ansatte. Fossum tok fatt i utviklingsoppgaver på mange plan. Da han gikk av som museumsdirektør ved Norsk Skogbruksmuseum i 1993 besto museet av et museumsbygg på cirka 12 000 kvadratmeter fordelt på tre plan, et friluftsmuseum med om lag 40 antikvariske bygninger i Elverum og 9 på filialavdelingen Sørlistøa fløtermuseum. Museet hadde store samlinger av gjenstander, fotografier og arkivalia. Fossum engasjerte seg også i kulturhistorisk dokumentasjon og forskning, og var pådriveren bak 12 årbokutgivelser og en rekke kulturhistoriske dokumentasjonsfilmer. For denne innsatsen ble han tildelt kongens fortjenstmedalje i gull i 1993.

Bjørn Holmen Skoglund (29 år) er fra Åsbygda i Stange. Han er utdannet utmarksforvalter fra Evenstad og jobber som Formidler ved Anno Norsk skogmuseum på Elverum.

Kilder

  • Fossum, Tore: "Makalausa" - bjørnerifle med 15 sølvstifter i kolben. H.A. 11. 3. -82.

  • Berg, Erik: Bjørk-Ersen - bjørnjägaren. Jämten 1955

  • Hohle, Per: Storjegere. Oslo 1965, s. 120-121.

  • Nilsson-Tanner, P.: I Armfeltska dödsbataljonens spår. Jämten 1930.

  • Ahlstrøm m. fl.: Norges Mynter s. 103. Type 1.

  • Kjesbu, Johannes: Bjønn og elgjakter. Trondheim 1942, s. 59.

  • Ullberg, Gösta: En bok om Kall. Gränsbygd i Jämtland. Kap. XVIII.

  • Berg, Erik: Björk-Ersen - björnjägaren. Jämten 1955.

  • Rosenberg, Frantz: Storvildtjagt i Norge og Alaska. Oslo 1926.

 

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev