– Bedre samarbeid på tvers av administrative grenser må til for at vi i Norge skal kunne forvalte hjortestammen på en bedre måte.Det sier forsker Erling Meisingset ved Norsk institutt for bioøkonomi på instituttet sine nettsider.
Misforhold
– Det er et misforhold mellom hjortens arealbruk og størrelsen på forvaltningsenhetene. Dette skaper flere utfordringer til forvaltningen, forklarer Meisingset, som har skrevet en doktorgrad med tittelen «Hjortens arealbruk og dets implikasjoner for forvaltningen».– Ved å GPS-merke hjorter har vi fått mye kunnskap om hjortens forflytninger og arealbruk. Vi har sett på hvor stor andel av hjortene som har sesongtrekk mellom vinter- og sommerområder, når de trekker og hvordan de bruker landskapet gjennom året.Forskerne har også sett på hva og hvilke miljøfaktorer som er avgjørende for dyrenes trekk- og arealbruk. I følge Meisingset bør denne kunnskapen ligge til grunn for forvaltningen av stammene.
Raskt vårtrekk
Meisingsets doktorgrad viser at både topografi og bestandstetthet påvirker hvor stor andel av hjorten som trekker til separate sommerområder. De dyra som trekker får en lengre periode med tilgang på ferske planter enn de som holder seg i ro.Vårtrekket skjer raskt, og ved hjelp av satellitter ser forskerne at dyra faktisk er på plass før plantene spirer. Hva som setter i gang dette vårtrekket er foreløpig et mysterium. Det er noe forskerne vil se nærmere på i framtida.
Nødvendig med større forvaltningsenheter
Misforholdet mellom hjortens arealbruk og størrelsen på forvaltningsenhetene skaper flere utfordringer for forvaltningen. Forskningen til Meisingset viser at kunnskap om individenes forflytninger er viktig for å avgrense bestander. Ved tildeling av kvoter bør kunnskap om dyras trekk og arealbruk tas i betraktning for å redusere konsekvensene av tette bestander og for å kunne ha et riktig jaktuttak av bestandene.– Samarbeid på tvers av administrative grenser vil i framtida være avgjørende for hvordan vi lykkes med en bærekraftig forvaltning av hjortedyra, mener Meisingset.