Unngå vomskudd
Viltkjøtt skal både lukte og smake godt. Skarp eller dårlig smak på kjøttet skyldes vanligvis dårlig kjøttbehandling under slakting og mørning. Og det er en umulig oppgave å redde en biff eller en steik fra en skrått som har fått dårlig behandling. Derfor starter kjøttbehandlingen egentlig allerede før skuddet har falt.
Et vanlig bogskudd – gjerne litt høyt, opp mot ryggsøylen – gir det beste kompromisset mellom kjøttødeleggelse og risiko for skadeskyting. Det viktige er å unngå vomskudd.
Vilt skutt i vom eller i tarm er ikke egnet som mat fordi kjøttet blir forurenset med mage eller tarminnhold. Mattilsynet godkjenner ikke dyr som er skutt i vom eller tarm, og du kan ikke selge det.
Skulle uhellet likevel være ute, så unngå å vaske slaktet med vann. Det bidrar bare til å spre bakterier. Bruk heller blod fra dyret hvis det lar seg gjøre.
Rene hender og rent utstyr
Skuddet satt perfekt, og dyret er felt. Nå god slaktehygiene viktig!
Ta med såpe og vask hendene grundig i bekken. Antibac eller rene engangshansker er et godt alternativ. Torvmoser, naturens egen antibac, kan også brukes i mangel på noe annet. Bakterier og sopp trives ikke så godt i torv, og derfor kan torv og torvmoser brukes til håndvask.
Utvomming
Utvomming bør starte så raskt som mulig.