Hopp til innhold

Viltpåkjørsler

Flere tusen hjortevilt blir påkjørt hvert år. Ta fareskiltene på alvor, avpass farten og vær ekstra oppmerksom vinterstid.

Trafikkskader den vanligste dødsårsaken for hjortevilt, bortsett fra jakt. Sammenstøtene mellom kjøretøy og dyr fører med seg store samfunnsøkonomiske kostnader, fordi både materiell og personer blir skadet. I tillegg påføres dyrene store lidelser.

Det er viktig at alle påkjørsler registreres, også hendelser hvor dyret ikke er drept. Dette bidrar med nyttige data for å kunne kartlegge hvilke vegstrekninger som er mest utsatt for ulykker, og vurdere hvor det er aktuelt å sette inn tiltak for å redusere antall sammenstøt mellom motorkjøretøy og vilt.

Flere dyr blir påkjørt om vinteren

Hjortevilt holder ofte sammen i små flokker om vinteren. Ser du ett dyr krysse veien, er det derfor mulig at det kommer flere. Da er det viktig ikke å bli så opptatt av det ene dyret du har unngått, så du i stedet treffer det neste.

Forskning viser at flere dyr blir påkjørt om vinteren, spesielt der det er mye snø. Dyrene trekker da ned mot dalbunnen der snødybden ofte er mindre, og det er lettere å ta seg frem uten å bruke for mye energi. Og her ligger som regel de trafikkerte veiene.

Statistikken viser også en tendens til at flere blir påkjørt når det er kaldt, trolig fordi dyrene beveger seg mer i kulda.

En årvåken sjåfør kan bidra til å unngå smell når hjortevilt krysser veien. Foto © Egill J. Danielsen

Les fareskiltene

Det er satt opp fareskilt ved kjente dyretråkk, hvor det er økt risiko for at hjortevilt kan krysse veien. Husk å lese underskiltet også, for det forteller hvor lang strekning faren gjelder for.

I områder med mye hjortevilt er høye brøytekanter i seg selv et faresignal. Dyr som hopper ut i veien kan få problemer med å forsere brøytekanten på den andre siden og få panikk. Brems ned til lav hastighet, og la dyret finne et egnet sted for å komme seg ut av veibanen. I en slik situasjon kan det gjøre raske retningsendringer, så vær oppmerksom.

Ta fareskilt på alvor. Foto: Camilla Næss

Økt hastighet gir flere ulykker

Antallet viltpåkjørsler øker, og høyere hastighet på veiene er en medvirkende årsak. Å kjøre i 70 km/t istedenfor for 80 km/t, reduserer risikoen for ulykker med 50 prosent. Det viser tall fra Transportøkonomisk institutt.

Vær oppmerksom ved grålysning og solnedgang

De fleste ulykkene skjer i nærheten av skog og vassdrag. Risikoen er størst de to-tre timene før solnedgang og de to-tre første timene etter soloppgang. Det er viktig å være oppmerksom på skilting lags veien.

10 tips for å unngå påkjørsel:

Hjortevilt kan samle seg i flokker om vinteren. Ser du ett dyr, brems ned og vær oppmerksom på at det kan komme flere.
Vær forberedt på at dyret kan begynne å løpe foran bilen, spesielt ved høye brøytekanter. Senk farten og ikke stress dyret unødig (men pass på trafikk bak deg).
Vær oppmerksom – la GPS og mobiltelefon hvile mens du kjører.
Forsøk å varsle andre biler dersom du observerer dyr i eller langs veien.
Om du kjører på et dyr som blir skadet, er det viktig å kontakte politiet. De vil igjen ta kontakt med kommunen eller den lokale viltnemnden som har ansvaret for søk og avlivning av skadde dyr. Husk å merke påkjørselsstedet tydelig, f.eks med viltbånd eller plastpose på et tre langs veien!
Viltet er generelt mer på vandring i skumringstimene morgen og ettermiddag, og mer på natten enn på dagen.
Sveip med blikket slik at du får med deg eventuelle bevegelser i veikanten og refleksjon fra dyreøyne.
Sørg for riktig justerte lys på bilen og ikke vær en enøyd banditt.
Dersom sammenstøt synes uunngåelig – sikt bak dyret og brems ned så mye du kan.
Hold avstand til bilen foran.
Mer om hjortevilt og samfunn

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev