Barlind (Taxus baccata) inneholder giftstoffer som kan være dødelige for hjortedyr. Barlind regnes for å være lite smakelig for dyrene, og det er typisk at forgiftninger av hjortedyr opptrer om vinteren når mattilgangen er dårlig og foretrukne beiteplanter er dekket av snø. Veterinærinstituttet oppfordrer til ikke å plante barlind i hager hvor hjortedyrene har lett adkomst om vinteren.
Hjortedyr som bare spiser små mengder barlind vil trolig utvikle toleranse gjennom utvikling av avgiftningsmekanismer i leveren eller vomma, eller begge deler, mens dyr som spiser en tilstrekkelig stor mengde første gang de spiser den kan dø. Veterinærinstituttet har tidligere påvist barlindforgiftning hos elg, rådyr og tamrein.
Mest giftig om vinteren
Barlind har mørkegrønne, læraktige blader som vokser i spiral rundt grenene. Alle varianter av barlind inneholder svært potente giftstoffer, såkalte taksiner, og alle deler av planten er giftige, med unntak av selve frøkappen. Giftinnholdet er høyest om vinteren, og giftstoffene er til stede også i tørket, eller vissent, plantemateriale. Giftvirkningen retter seg først og fremst mot hjertet. Ved akutt forgiftning dør dyret av hjertesvikt, gjerne få timer etter inntak av barlind.
Hjortedyrene som rammes av barlindforgiftning blir ofte funnet døde i nærheten av eller i private hager med barlindbusker. Ved obduksjon påvises barlindnåler i vomma og obduksjonsbildet er forenlig med akutt sirkulasjonssvikt, eller hjertesvikt.
Kjæledyr kan også bli syke
Ikke bare hjortedyr kan bli syke av å spise barlind. Også kjæledyr som har fått dette i seg kan bli syke. Symptomene på barlindforgiftning hos dyr kan variere, men inkluderer vanligvis oppkast, diaré, økt hjertefrekvens, pustevansker, svakhet og i alvorlige tilfeller kollaps og død.
Forebygging er nøkkelen når det gjelder barlindforgiftning. Hold kjæledyr unna barlindbusker og sørg for at de ikke har tilgang til deler av hagen der barlind vokser. Hvis man mistenker at et kjæledyr har blitt utsatt for barlind, er det viktig å søke veterinærhjelp umiddelbart. Tidlig hjelp kan redde livet til dyret.
Merknad: Deler av denne teksten er generert ved hjelp av ChatGPT. Teksten er kvalitetssjekket av relevant fagområde og kommunikasjonsavdelingen ved Veterinærinstituttet.