Det er mange grunner til å velge kjøtt fra hjortevilt. Viltkjøtt er både smakfullt, sunt og magert. Og serveres gjerne med en god historie.
Nå til jul henter vi frem det beste av høstens råvarer fra fryseren. Vi har finlest kokebøker og gravd oss dypt ned i internettet i jakten på oppskrifter som kler både ville julebord, lange frokoster og stemningsfulle julelunsjer.
Her finner du inspirasjon til julematen med det beste fra norsk natur.
Tjelknøl
Mange påstår at de ikke liker elgsteik, at det er tørt og trått. Men da har de neppe prøvd denne måten å tilberede kjøttet på. Frossen elg- eller hjortesteik stekes på svak varme i flere timer, og legges deretter i saltlake. Resultatet blir usedvanlig saftig, mørt og smakfullt kjøtt.
Dette tar tid, så start gjerne et par dager før du skal servere steika. Til gjengjeld krever det lite arbeid underveis. Tjelknøl passer like godt på koldtbordet som til middag, og er et ypperlig alternativ til roastbiff.
Inspirasjon og oppskrifter:
Roastbiff
Foretrekker du heller roastbiff? Trikset for å unngå et tørt og trist resultat er ganske enkelt å bruke et steketermometer.
Inspirasjon og oppskrifter:
Garantert saftig elgsteik
Et bonustips for garantert saftig elgsteik er å bruke sous vide. Det er en metode der kjøttet tilberedes i vakuumpose i et vannbad med nøyaktig temperatur over lang tid. Metoden krever riktignok eget utstyr, men gir saftig og mørt kjøtt hver gang. Kanskje den perfekte julegaven til den som elsker steik?
Krydre steika med salt, pepper og urter etter ønske, og legg den i en vakuumpose.
Sett sous vide-maskinen på ca. 56 °C for medium steik, og la kjøttet ligge i vannbad i 6–8 timer. Etterpå bruner du kjøttet raskt i panna for å få en fin stekeskorpe.
Inspirasjon og oppskrifter:
Leverpostei
Hjemmelaget leverpostei hører også hjemme på frokostbordet. Men kan like gjerne spille hovedrollen i et måltid. Hva med å servere et lunt smørbrød med leverpostei, sprøstekte kantareller og bacon?
Inspirasjon og oppskrifter:
Elgtunge
Kokt oksetunge er tradisjonsrikt julepålegg. Men vi velger selvsagt heller elgtunge, en virkelig vill delikatesse. Nydelig både på brødskiva, eller litt mer forseggjort som en egen smårett i lefse eller på flatbrød.
Kokt tunge holder seg 4-5 dager i kjøleskapet, og eventuelle rester kan fint fryses.
Inspirasjon og oppskrifter:
Viltpaté
I samme gate som leverpostei finner vi også paté, som vanligvis har litt grovere struktur og mer kjøtt enn leverpostei. Sett en hjemmelaget viltpaté på julebordet, sammen med høstens rips- eller tyttebærgele og små agurker. Vi prøvde oss på Bodils viltpaté, og denne kommer helt klart til å følge med videre!
Inspirasjon og oppskrifter:
Pølser
Hjemmelagde pølser er kanskje for de aller ivrigste, men med en enkel grunnoppskrift er det fullt mulig å få til. Bytt ut storfe med viltkjøtt, og tilsett rikelig med julekrydder for ekte julestemning.
Inspirasjon og oppskrifter:
Tørket viltkjøtt til julas skiturer
Tørking av kjøtt er en gammel konserveringsmetode, som ofte kombineres med salting eller røyking for bedre holdbarhet. La deg inspirere av samiske tradisjoner, amerikansk beef jerky eller sør-afrikansk biltong.
Velg mørt og magert kjøtt, og mariner eller krydre godt før tørker kjøttet på rist i stekeovn, eller i en egen mattørke.
Inspirasjon og oppskrifter:
Gravet viltkjøtt
Overrask gjestene med gravet viltkjøtt, minst like godt som den tradisjonelle gravlaksen.
Inspirasjon og oppskrifter: