Hopp til innhold

Tips til en rådyrfri hage

31.03.2015

Denne artikkelen er gammel og informasjonen kan derfor være utdatert.

Et raskt google-søk viser at det finnes utallige råd og tips om hvordan du holder rådyr unna hagen. Alt fra blodmel og urin, til blinkende lys og høyfrekvente lyder. Fremfor alt vitner det om at rådyr kan være en stor plage for mange hageeiere. Men hva fungerer egentlig? Hjorteviltportalen har samlet de beste rådene for deg.

Anti-rådyrspray

–På denne tiden av året har ikke rådyrene så mye annet å velge i, så da kommer de gjerne hit og forsyner seg av krokus og tulipaner.Det forteller Vibekke Vange, daglig leder ved NTNU Ringve botaniske hage. I følge Vange er det er fortrinnsvis lilla og hvite krokus samt tulipaner det går utover, mens de gule krokusene får stå i fred. I år finner du imidlertid blomstrende krokus i alle farger på Ringve.–Vi dusjer plantene med en blanding av chili og hvitløk, det har gjort at vi beholder teppene av hvit og blå krokus som tidligere ble raskt nedbeitet, sier Vange.[caption id="attachment_8378" align="alignnone" width="610"] Gode råd er slett ikke dyre. NTNU Ringve Botaniske hage har gode erfaringer med sin anti-rådyrspray. Oppskriften finner du under. Foto © VIbekke Vange/NTNU[/caption]

NTNU Ringve botaniske hages anti-rådyrspray:

  • 1 toppet ts chilipulver

  • 1 toppet ts hvitløkspulver (NB. Ikke hvitløkssalt)

  • 3 egg

  • Vann

Hell 1 liter kokende vann over chili- og hvitløkspulver, og la dette trekke et par timer til blandingen er avkjølt.Knekk oppi 3 egg, og pisk deretter rundt til alt er godt blandet med en stavmikser.Fyll opp vann til 3 liter - hell på håndspruteflaske og spray på løkplantene.Krokusen kommer fort opp, og i vekstfasen må du spraye ofte. Utover våren er det tilstrekkelig å spraye med 1-2 ukers mellomrom, litt avhengig av om det regner mye. Eggeblandingen gjør at krydderet kleber seg på planten.Hagebloggen Spirea.no har blant flere tips en oppskrift på blodmel-blanding som skal holde rådyr unna.

Rådyrsikre planter

Det er en vanlig oppfatning at rådyr unngår giftige hageplanter, men det finnes også tilfeller der rådyr har dødd av for eksempel barlindforgiftning. Så hva skal en hageeier velge?–Rådyr kan tolerere det meste av plantegifter bare de får vennet seg til planten over tid. Men enkelte planter liker de rett og slett ikke smaken på, sier Erik Lund, seniorrådgiver ved viltseksjonen i Miljødirektoratet.Vil du ha en vakker vårhage så kan løsningen rett og slett være å plante andre sorter som er lite attraktive for rådyr.På nettsidene til Naturhistorisk museum finner du en liste over «rådyrsikre» planter. Lista omfatter både løkplanter, trær, stauder og sommerblomster som rådyr ikke liker.Planter rådyr ikke liker – UIO Naturhistorisk museum

Steng rådyrene ute

– De klassiske kjerringrådene som er ment å skremme bort rådyrene, som for eksempel menneskehår, blinkende blikkfang eller høyfrekvente lyder har vanligvis kun en kortvarig effekt, sier Vidar Holthe, utmarksrådgiver i Norges Skogeierforbund.Rådyret forstår raskt at det ikke er noen reell fare på ferde, og er snart tilbake og beiter. De lærer seg våre vaner og atferdsmønster, og tilpasser seg etter det. Så selv om rådyr vanligvis er aktive i skumringen og grålysningen spiser de gjerne tulipanene dine midt på dagen, når du er på jobb.– Skal du være på den sikre siden må du rett og slett stenge rådyret ute, er Holthes råd.Å gjerde inn hele hagen er sjelden et alternativ. Men utsatte trær kan gjerdes inn med hønsenetting, da unngår du beite- eller feieskader på bark og skudd. Skjøre blomster kan du for eksempel dekke med glassklokker, da får du drivhuseffekt i tillegg.[caption id="attachment_8418" align="alignnone" width="600"] Stenger rådyrene ute fra godsakene. Et fullgodt alternativ til høyer gjerder er å dekke selve plantene, med glassklokker, hønsenetting, fiberduk eller liknende. Foto © Camilla Næss/NINA.[/caption]Og når det står på som verst kan det være en viss trøst å finne i at problemet tross alt er størst i en kort periode nå på våren. Og at det tross alt finnes skadedyr som er langt mindre sjarmerende enn rådyret.

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev