Parasitten Giardia finnes hos mange dyrearter. Varianten av Giardia som har blitt funnet hos rådyr på Jøa, kan smitte fra dyr til mennesker, mellom mennesker, og via drikkevannskilder som blir forurenset av avføring. Parasitten kan hos mennesker forårsaker tarminfeksjonen Giardiose, som kan gi diaré og magesmerter.
– Det ikke meldt om smittetilfeller hos mennesker i kommunen, men vi oppfordrer likevel om å ta noen enkle forholdsregler på Jøa nå, sier John Bjarne Falch, avdelingssjef for Mattilsynets avdeling Namdal.
Mattilsynet følger opp sykdomstilfellene hos rådyr sammen med Veterinærinstituttet og Namsos kommune.
Les mer hos Namsos kommune: Sykdom hos rådyr på Jøa (namsos.kommune.no)
Råd til dyreeiere
Giardia-varianten som har blitt funnet, kan smitte til hund og katt, samt andre hjortedyr og bufe.
– Hundeeiere på Jøa bør derfor forsøke å hindre hunden fra å spise avføring fra andre dyr. Katter oppsøker ikke avføring på samme måte, sier Falch i Mattilsynet.
Risiko for smitte til husdyr vurderes som lav, siden dyrene ikke er på beite. Det finnes ingen dokumenterte tilfeller av smitte med Giardia via vinterfôr til husdyr, ifølge Veterinærinstituttet.
Les mer om Giardia-smitte hos dyr her: Giardia duodenalis (vetinst.no)
Råd til jegere
Jegere må som alltid ha god slaktehygiene ved håndtering av vilt, slik at risikoen for å forurense slakteskrotten blir minst mulig. Det er også et generelt råd at vilt skutt i vom eller i tarm ikke er egnet som mat, fordi kjøttet blir forurenset med mage- eller tarminnhold. Giardia-parasitten finnes i fordøyelsessystemet og dyrets avføring, men ikke i selve kjøttet.
– På generell basis skal man heller ikke spise kjøtt fra dyr som er tydelig syke, for eksempel med synlig diaré, sier Falch.
Les mer om hygieneråd under jakt her: Viltkjøtt (mattilsynet.no)
Jegere oppfordres til å registrere funn av mulig syke dyr i appen «Sett og skutt», eller på settogskutt.no. Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommunen har dialog med det lokale grunneierlaget om prøvetaking av rådyr som blir skutt.
Råd om drikkevann
Giardia kan smitte mennesker gjennom inntak av forurenset drikkevann. Alle vannverkseiere har ansvar for at drikkevannet de leverer, er trygt. Lokale vannverk bør gå gjennom sine rutiner for kontroll av råvannskvaliteten og vurdere om prøvetakingsplanen skal revideres. Vannverkseiere kan kontakte Mattilsynet for veiledning.
Giardia overlever normal klorbehandling i en vannbehandlingsprosess, men ikke UV- og ozonbehandling. Parasitten dør også av koking.
De som har en bolig eller fritidsbolig med egen vannforsyning, har selv ansvaret for at drikkevannet er helsemessig trygt. Er du usikker på om drikkevannskilden din har god nok hygienisk kvalitet, kan du få sjekket dette ved å analysere vannprøver. Flere laboratorier tilbyr slike undersøkelser.
Les mer om hvordan du kan sikre trygt drikkevann her: Du som har egen vannforsyning, har ansvaret for drikkevannet (mattilsynet.no)
– Avføring fra dyr kan alltid forurense vann i bekker og andre kilder ute i naturen. Du bør derfor unngå å drikke fra slike kilder på Jøa nå, sier Falch.
Les mer om symptomer hos Folkehelseinstituttet: Giardiasis – parasittinfeksjon i magen (fhi.no)