For å friskmelde et område, må et tilstrekkelig antall rein testes for smitte, og uttaket ble gjennomført på bakgrunn av lave fellingstall under jakta 2018. Ytterligere prøver må tas under jakt fremover.Forutsetningen om at fellingen ikke skulle bli for intens for dyra med tanke på dyrevelferdshensyn, kombinert med dårlig vær, gjorde at det i snitt var jakt rundt hver 3. eller 4. dag. Flere dyr utstyrt med GPS-sendere gjør det enkelt å ha oversikt over dyrene, og flokkene som ble jaktet på flyttet seg lite som følge av fellingsarbeidet. Som regel ikke mer enn 1-2 km etter at rein i deres flokk var tatt ut, men i noen få tilfeller flyttet flokken seg helt ut av et område. Gjennom perioden erfarte laget at reinsdyrene reagerte på motorlyd, og tilpasset aktiviteten med motorkjøretøy.
Tilsyn fra Mattilsynet under hele perioden
Mattilsynet har ført tilsyn med både dyrehelse og dyrevelferd under hele uttaket. Inspektøren sjekket hvordan fellingen foregikk i fjellet, og på mottaksanlegget ble skrott og skuddtreff vurdert.Tilsynet omfattet både selve fellingsaktiviteten og at arbeidsinstruksen om smittehygiene ble fulgt under utvomming, merking og uttransport av de felte dyra.Ved mottaksanlegget ble det ført tilsyn med:
at rutinene for å hindre smittespredning ble fulgt
at rutiner for å sikre sporbarhet for skrott og hode ble fulgt
skuddskader hos felte dyr
hold, sjukdom og skader hos felte dyr
Konklusjonen er at rutinene for å forebygge smittespredning er fulgt og at dyrevelferden under uttaket har vært akseptabel. Hele tilsynet er beskrevet i en egen rapport.Rapport etter statlig uttak av rein i Nordfjella sone 2 vinter 2019