Til jakt på storvilt skal det brukes ekspanderende kuler. Ekspanderende blyholdige kuler avgir en sky av blypartikler i kjøttet rundt skuddkanalen i viltet. Etter som bly er et giftig tungmetall, skal alt skadet vev og 10 ekstra centimeter i radius rundt skuddkanalen fjernes for at kjøttet skal betraktes som trygt å spise.
Bly er helseskadelig
Bly er et giftig tungmetall som mennesker utsettes for særlig gjennom mat, men også fra drikkevann, luft, støv og blyholdige produkter. Bly hoper seg opp i kroppen og er skadelig for mennesker og dyr. Hvor mye bly kroppen har tatt opp kan måles i blodet.Myndighetene arbeider med å få ned blynivåene som befolkningen utsettes for.En måte å unngå bly i viltkjøtt er å bruke blyfri ammunisjon. En annen måte å redusere blyinnholdet betraktelig, er å skjære rent et tilstrekkelig stort område rundt skuddkanalen.Vitenskapskomiteen for mattrygghet vurderte risikoen ved konsum av kjøtt fra hjortevilt felt med blyammunisjon i 2013.Folk som spiser slikt kjøtt ofte, det vil si mer enn en gang i måneden, har litt mer bly i blodet enn andre. Det er trolig ikke nok til å gi akutt helseskade, men VKM kan ikke utelukke langtidseffekter som økt blodtrykk og nyreskade hos voksne og redusert IQ hos barn.Mattilsynet viser til at helserisikoen fra bly i hjorteviltkjøtt kan enkelt reduseres ved å skjære bort et tilstrekkelig stort område rundt skuddkanalen. Bruker man blyfri ammunisjon, unngår man bly i viltkjøttet helt.
Mattilsynets råd
Unngå å spise kjøtt rundt sårkanalen på vilt som ikke er behandlet i henhold til rådene.
Kjøtt man har hjemme som kan mistenkes å være fra området rundt sårkanalen trenger ikke kastes, men bør ikke spises oftere enn en gang i måneden. Gravide, kvinner som planlegger å bli gravide, personer med høyt blodtrykk og barn bør uansett ikke spise slikt kjøtt.
Bruk av blyfrie prosjektiler fjerner faren for bly i viltkjøtt.
Dersom man må bruke blyholdig ammunisjon, bør man velge prosjektiler som fragmenterer lite når de treffer dyret.
Jakthunder bør ikke fôres med sårkjøtt etter felling med blyholdig prosjektil.
For de som spiser viltkjøtt noen få ganger i året, anses sannsynligheten for å spise en porsjon kjøtt med forhøyet blyinnhold som liten, uansett hvilken del av slaktet kjøttet er fra. Den blyeksponeringen som da kan skje, innebærer ikke en økt helserisiko. Oppdrettsvilt felles på en slik måte (ved hodeskudd) at det ikke er fare for bly i kjøttet.
Mer om bly i hjortevilt
Mattilsynet: Begrens inntaket av viltkjøtt med blyrester Vitenskapskomiteen for mattrygghet: Vurdering av risiko knyttet til konsum av hjortevilt felt med blyholdig ammunisjonMattilsynet: Hvordan vet jeg om viltet er felt med blyammunisjon?Analyse av blyinnhold blodet i norske familier som spiser mye elg- og hjortekjøttUndersøkelse av bly i blod fra det svenske Livsmedelsverket
Bloggen til Vitenskapskomiteen for mattrygghet: Bly i kuler og hagl