Hopp til innhold

Rekordtidlig ferdig med årets kalvetellinger

Hvor mange kalver har simlene fått i år? Fotoene av fostringsflokkene gir viktig kunnskap om utviklingen i villreinbestandene.

08.07.2024 av Karina Gjerde og Roy Andersen, Norsk Villreinsenter

Flokk på 306 dyr i Vest-Jotunheimen. Foto: Roy Andersen, Norsk villreinsenter

I juni har Norsk villreinsenter og Norsk institutt for naturforskning (NINA), sammen med lokale kjentfolk, vært ute i helikopter for å fotografere fostringsflokker. Hensikten er å finne ut hvor mange kalver simlene har fått i år. Fotograferingen ble ferdig rekordtidlig, og i disse dager jobbes det med å telle opp bildene.

Kalvetellinger siden 1980-tallet

Kalvetellinger har vært gjennomført i Forollhogna, Knutshø, Snøhetta, Rondane, Hardangervidda og Setesdal Ryfylke siden 1980-tallet, og fra 1990-tallet som en del av det nasjonale overvåkningsprogrammet for hjortevilt. Noen områder har også gjennomført regelmessige kalvetellinger i egen regi i samme periode. Gjennomføringen av alle kalvetellinger har siden 2021 inngått som en del av kvalitetsnormen for villrein.

Det er NINA som er ansvarlig for tellingene, men Norsk villreinsenter hatt hovedansvaret for gjennomføringene. Kalvetellinger gir forvaltningen og forskningen viktig kunnskap om utviklingen i bestandene.

Lokalkjente en viktig faktor

Å ha med seg lokalkjente, hovedsakelig fra villreinutvalgene, er en viktig faktor for å lykkes i tellingene. Lokale kjenner best til hvor en oftest finner reinen gjennom året. Det er likevel ingen garanti for å lykkes. Som kjent vet ingen hvor haren hopper, og det samme kan sies om villrein. Det er ikke bestandig dyrene står der man forventer. De har en spesialtilpasset kamuflasje til fjellet, og synes best når de står på snøfonner.

Hvor lette dyrene er å se under tellingene påvirkes av lys- og solforhold, terrenget, hvor lys eller mørk reinen er i pelsen, størrelsen på flokkene og området det må letes i. Selv om det benyttes helikopter i tellingene er det ikke gitt at man finner villrein i det hele tatt eller det en ønsker å finne av dyr i alle områder.

For å gjennomføre tellinger er en avhengig av godt vær. Juni bød på en periode med godt vær i hele Sør-Norge slik at en klarte å gjøre seg ferdig før, sammenlignet med tidligere år hvor en også må bruke juli for å komme i mål.

Tusen takk til alle lokale som stiller opp og bidrar til en vellykket gjennomføring av tellingene! Resultatene formidles lokalt fortløpende og de samme tallene registreres i Hjorteviltregisteret.

Les saken hos Norsk villreinsenter

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev