Hopp til innhold

Nå er elgen i brunst

Elgoksen har bare et par døgn på seg når elgkua først er i brunst. Et møte med en kåt og ivrig elgokse kan derfor bli brutalt, først og fremst for andre okser.

01.10.2024 av Jørn Fremstad

Brunsten hos elgen foregår som regel i siste del av september og første del av oktober. Når kyrne blir brunstige er de mottakelige for paring i kun ett til to døgn, så det er viktig at oksen er til stede når det skjer. Foto: Endre G. Ofstad

Når to jevnstore okser barker sammen, går det noen ganger virkelig galt. Hvert år rapporteres det om døde eller hardt skadde elgokser etter slike brunstkamper. Folk flest har imidlertid lite å frykte i møte med gigantene, men som alltid er det smart å holde respektfull avstand.

– Det er lite trolig at elgoksene oppfatter mennesker som rivaler, og de er sjelden aggressive mot folk under brunsten. Men de har ofte tankene sine et helt annet sted, og det gjør at de tidvis er lite sky og ikke alltid oppfører seg som forventet i denne perioden. Under brunsten er det derfor god grunn til å vise dem ekstra respekt, sier seniorforsker Erling J. Solberg i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Kan pares kun i et par døgn

Brunsten foregår som regel i siste del av september og første del av oktober, litt seinere i nord enn i sør. Når kyrne blir brunstige (får eggløsning) er de mottakelige for paring i kun ett til to døgn, så det er viktig at oksen er til stede når det skjer.

Oksene har gjerne forberedt seg godt til møtet med mulige maker og rivaler under brunsten. De har toppet kroppsvekta gjennom en lang sommersesong, og geviret er fullutviklet og feiet for bast (huden som dekker geviret gjennom sommeren). Ved å børste geviret mot busker og trær, avsetter de samtidig duftstoffer i vegetasjonen og signaliserer sin tilstedeværelse og status.

Duften av størrelse og status

– I tillegg vil større okser ofte grave såkalte brunstgroper der de urinerer og ruller seg. I brunstperioden inneholder oksenes urin duftstoffer (feromoner) som er knyttet til testosteronproduksjon, og som oppfattes attraktive av elgkyr. Brunstgropene kan også benyttes av yngre okser som liker å påføre seg storoksenes parfyme, forklarer Solberg.

Under denne intense perioden med høy aktivitet og redusert fôropptak er det er ikke sjelden at de største oksene kan tape hele 60-80 kg kroppsvekt.

Passer på kyrne

De største oksene vil passe på en eller flere elgkyr i et begrenset område inntil de får eggløsning og lar seg pare. Mindre okser vil da som regel holde seg på respektfull avstand. Dersom det finnes andre storokser i området, kan det oppstå kamp om rettigheter. Etter at kyrne er paret, vil oksene gjerne søke seg til andre områder med nye paringsmuligheter.

Det er ikke uvanlig at elgkyr kommer i sin første brunst når de er 1,5 år gamle, men det avhenger av kuas kroppsvekt. Dersom vekta er på 290-300 kg, vil ungkua (kviga) med stor sannsynlighet komme i brunst.

Kan føde tvillinger og trillinger

Kua går drektig i 234 dager, +/- 10 dager. Kalvene fødes vanligvis i løpet av siste halvdel av mai og første halvdel av juni. På den tiden av året er tilgangen på næringsrikt, lettfordøyelig fôr på sitt beste.

Et spesielt trekk hos elg (og rådyr) er at den til forskjell fra hjort og rein kan føde tvillinger, enkelte ganger trillinger og ytterst sjeldent firlinger. Dette er imidlertid energikrevende og vanligvis er det kun individer i god kondisjon som er så produktive. Det er heller ikke uvanlig at ei ku som får tvillinger ved første kalving, vil fortsette å få tvillinger under seinere kalvinger.

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev