416 reinsdyr ble felt under villreinjakta på Hardangervidda i 2023. Mattilsynet har undersøkt 402 prøver for skrantesjuke, uten å finne den smittsomme sykdommen som er dødelig for hjortedyr. Det betyr ikke at bestanden er sykdomsfri.
– Beregnet forekomst av smittede dyr i bestanden er 0,1 prosent. Dette betyr at det mest sannsynlig er 3-4 individer med smitte på Hardangervidda. Men utregningene er usikre, og derfor kan tallet på smittede dyr være både noe høyere og noe lavere, sier spesialinspektør og veterinær André Høva i Mattilsynet.
CWD får store konsekvenser på sikt
Første gang skrantesjuke ble oppdaget på Hardangervidda var i 2020, på en bukk. To år seinere ble det andre tilfellet av sykdommen i dette området påvist på ei simle. Mattilsynet mener at Hardangervidda er i en tidlig fase i forløpet av skrantesjuke. Utfordringen er å unngå flere smittede dyr og mer smitte i miljøet.
– Dersom skrantesjuke etablerer seg på Hardangervidda vil det få store konsekvenser, på grunn av potensialet sykdommen har for å spre seg over tid. I Nord-Amerika har sykdommen spredt seg over svært store områder etter første påvisning av CWD på vill hjort i 1981. Vi frykter en tilsvarende utvikling her dersom sykdommen etablerer seg. Vår vurdering er at det er nødvendig med raske og inngripende tiltak på bestandsnivå, sier Høva.
Målet er å unngå at skrantesjuke sprer seg og etablerer seg i bestandene av ville og tamme hjortedyr i Norge og resten av Skandinavia. Mattilsynet frykter at både villreinen, reindrifta og elgen og hjorten blir hardt rammet dersom sykdommen sprer seg.
Kun jakt på voksen bukk
På Hardangervidda var det i år bare jakt på voksen bukk, fordi det er få simler i bestanden. I Hardangervidda villreinområdes bestandsplan for 2023-2025 anslår villreinutvalget at bestanden var på mellom 3 500 og 4 000 dyr før kalving i 2023. Dette medfører en forventet kalvetilvekst i 2023 på 1 100-1 300 kalv. Det er vesentlig mindre enn ønsket bestandsmål på 1 400-1 700 kalv.