Hopp til innhold

Klima i fokus på hjorteviltkonferanse

18.08.2015

Denne artikkelen er gammel og informasjonen kan derfor være utdatert.

Forsker ved Norsk institutt for naturforskning, Audun Stien, var blant foredragsholdere på mandag. Han fortalte om hvordan vinterregn fører til is på bakken, noe som igjen gjør det vanskelig for Svalbardreinen å finne mat i de kaldeste månedene. Selv om varmere klima også gir en lengre sommer der dyra kan legge opp fettreserver, fører ising om vinteren til en nedgang i både kondisjon og reproduksjon.Ising var også tema da doktorgradsstipendiat ved NTNU Bart Peeters snakket om hvordan bukker er mer sårbare for sult enn simler når ressursene er begrenset.

En rik historie smelter fram

Den mest positive vinklingen på klimaendringer var det trolig forsker Jørgen Rosvold ved Vitenskapsmuseet som stod for. Han forklarte at reinen i mange tusen år har brukt de samme isbreene og snøfonnene for å kjøle seg ned og slippe unna innsektsplagen på varme sommerdager. Varmere klima gjør at det nå smelter fram flere tusen år gammel avføring, pels og gevir som kan gi genetisk informasjon om forhistoriske reinbestander. I tillegg finner forskerne også gjenstander som forteller om gamle kulturelle og økonomiske tradisjoner knyttet til bruken av rein.

Fortid, nåtid og framtid

Dette er den fjortende gangen AUC blir arrangert og deltakerne kommer fra hele verden. Forsker Olav Strand i arrangementskomiteen forklarer at temaet for årets konferanse er «fortiden, nåtiden og fremtiden».– Nordområdene går store økologiske endringer i møte som følge av både industriell utvikling og globale klimaendringer. Endringene skjer raskt, noe som er bekymringsverdige med tanke på ivareta både biologisk ressurser og folkegruppene som lever side om side med reinsdyr og caribou.De neste dagene vil konferansen ta for seg temaer knyttet til blant annet forvaltning, effekten av menneskelige forstyrrelser i landskapet og parasitter og sykdommer. Fullt program finnes på nettsidene til AUC.

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev