På denne tiden av året kan vi virkelig fråtse i kortreist mat både fra skog, fjell og dyrka mark. Marcus Kjeldedal, kokk hos Hegstad & Blakstad, kombinerer det beste av høstens råvarer i en uimotståelig viltgryte.
Beregn 150-200 gram kjøtt per person – denne gryta vil være nok til 5-8 personer. Selve gryta kan forberedes dagen før, mens potetene og pureen bør serveres nylaget.
Ingredienser:
Hjortegryte
1 kg hjortekjøtt – gjerne høyrygg
400 g løk i terninger
400 g sopp (gjerne skogsopp)
1 liter kjøttkraft eller buljong
3-4 dl kremfløte
2 never tyttebær
4-6 ss maisenna
Smak til med salt, pepper og evt. kajennepepper
Start med å kutte opp kjøtt, løk og sopp. Alt skal brunes i panna, det kan være lurt å gjøre det i flere omganger. Krydre mens du steker, det gir en kraftigere smak enn om du bare krydrer sausen til slutt.
Hell over kraft og fløte, og kok til kjøttet er mørt, omtrent 1 time.
Rør ut maisenna i litt kaldt vann, og tilsett jevninga til gryta mens du rører. La gryta koke opp et lite minutt for å aktivere stivelsen. Men den må ikke koke lenge.
Ha i noen never tyttebær til slutt og server.
Tilsett evt. litt sukkerkulør hvis du vil ha en brunere saus.
Sellerirotpuré
1 kg sellerirot
3 dl / 300 g fløte
100 g smør
Salt
Kutt sellerirot i terninger, og kok i vann til den blir mør, ca ti minutter. Alternativt kan du bake den i ovnen til den blir myk.
Kjør selleriroten i foodprosessor mens du sper ut med smør og melk. Smak til med salt.
Ovnsbakte poteter
1 kg poteter
Olivenolje
Salt
Legg hele poteter i en ildfast form. Hell litt olivenolje over, og rist slik at alle potetene dekkes, uten at de bader i olje. Strø over salt.
Bak i ovnen på 215°C i 25 minutter.
Montering og servering
Start med selve gryta før du legger poteter og pure oppå. Topp med friskt grønt, som persille eller gressløk.
Drikke til
Både hvit og rød vin kan passe til, men velg en rik og fyldig variant. Vinmonopolet har gode tips til valg av drikke.
Eplemost er et godt alkoholfritt alternativ.