Det var i januar i år at det første kjente tilfellet av Echinococcus canadensis G10 hos elg ble bekreftet i Norge. Veterinærinstituttet, sammen med Høgskolen i Innlandet og Mattilsynet, holdt i høst møter med jegerne i Innlandet for å opplyse om parasitten og ba jegere om å være ekstra på vakt under høstens jakt. Dette har resultert i tre påvisninger av Echinococcus canadensis G10 hos elg i to kommuner, Åmot og Røros.
Echinococcus canadensis G10 er en genotype av hundens dvergbendelmark, Echinococcus granulosus sensu lato. Hundedyr, som ulv og hund, er endeverter for denne spesifikke genotypen, mens hjortedyr er mellomverten (se livssyklus i figur under). Dersom et hjortedyr får i seg parasittegg vil verten kunne utvikle parasittblærer i indre organer, typisk i lunger og/eller lever.
Echinococcus canadensis G10 har potensiale til å være en zoonotisk sykdom, noe som betyr at parasitten i sjeldne tilfeller kan smitte til mennesker. Parasitten er tidligere påvist hos elg, rein og ulv i Sverige og i Finland, men til tross for at Echinococcus canadensis G10 er utbredt på den nordlige halvkule er det få påviste tilfeller hos mennesker. Det er rapportert om ett tilfelle i Finland, i et område hvor forekomsten av parasitten er høy.
Dersom mennesker smittes med parasittegg fra hundedyr vil de kunne utvikle de samme forandringene i indre organer som påvises hos hjortedyrene. Parasittblærene som påvises hos hjortedyrene er ikke smittsomme til mennesker.
Sykdommen er meldepliktig, og Veterinærinstituttet oppfordrer storviltjegere til å fortsette å melde fra til Mattilsynet dersom de oppdager væskefylte blærer i indre organer hos hjortedyr, se bilde i saken.
– Veterinærinstituttet vil rette en stor takk til alle jegerne som har bidratt med en ekstra sjekk av lunger og lever fra felte elger i år. Denne innsatsen fra jegerne er avgjørende for å få en god oversikt over utbredelsen av parasitten i Norge, sier Malin Rokseth Reiten, fagansvarlig vilt ved Veterinærinstituttet.
For å hindre smittespredning av sykdommer mellom hund og mennesker, bør hundeeiere plukke opp hundeavføring etter hunden sin og vaske hendene godt etter håndtering av hunder. Det anbefales at hunder hindres fra å få tak i rått slakteavfall. Dersom hunden likevel er mistenkt å ha hatt tilgang til slikt slakteavfall kan parasittbehandling vurderes i samråd med veterinær.
Les mer her:
Spørsmål og svar Hundens dvergbendelmark
Les mer om hundens dvergbendelmark på Veterinærinstituttets nettsider
Les mer om påvisning på Mattilsynets nettsider
Les mer om zoonoser (vetinst.no)