Hopp til innhold

Elgku med skrantesjuke var 20 år

Elgkua med skrantesjuke som ble felt 29. september 2023 i Lierne var 20 år gammel. Det viser analysen av elgens tannsnitt.

21.12.2023 av Admin

Stillbilde fra video tatt av elgkua før den ble felt. Foto: Jo Albin Skåle.

Dette er den tolvte elgen som har fått påvist atypisk skrantesjuke i Norge. Alle disse elgene har vært mellom 12 og 20 år gamle. En fellesnevner for alle elgene er altså at de er eldre individer. For voksne elger (1 år eller eldre) har vi tidligere funnet at andelen 12 år og eldre individer utgjorde 7 prosent for elgkyr og mindre enn 0,01 prosent for elgokser. Dette var basert på mer enn 14 000 elger felt under jakt i ulike deler av Norge.

Les mer om alle tidligere funn i siste årsrapport fra overvåkingsprogrammet for skrantesjuke.

Jegerne som felte elgkua beskrev at den hadde unormal oppførsel knyttet til hodebevegelser, dårlig balanse og problemer med bakfot og bakre del av ryggen. Dyret var dessuten avmagret og hadde en slaktevekt på 128 kg, noe som er lavt for en voksen elgku.

Les tidligere nyhetssak fra Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

Sikrest for å bestemme alder

– Å lese tannsnittet er per i dag den sikreste måten å bestemme alderen hos hjortevilt. En studie vi har gjort, basert på tannsnitt fra dyr med kjent alder, viser at personer med mye erfaring med lesing av tannsnitt treffer riktig alder i 88 prosent av tilfellene hos elg. Ved en feilmargin på pluss-minus ett år treffer de med 96 prosents sikkerhet, sier forsker Christer Rolandsen i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

I bestandsovervåkingen av hjortevilt er det rutine å aldersbestemme døde dyr. Hos hjortevilt som har fått påvist skrantesjuke, er det ekstra viktig å få avklart hvor gammelt dyret er. NINA gjennomfører bestandsovervåkingsprogrammet på oppdrag fra Miljødirektoratet.

Les mer om de ulike typene skrantesjuke her.

Snitting av tenner

Tannsnitt fra hjortevilt lages primært av tannrota til en av framtennene. Før snitting legges tannrøttene i et syrebad for avmineralisering. Deretter brukes en frysemikrotom til å lage tynne (30-60 tusendedels mm) lengdesnitt av tannrota, som deretter farges i et kjemisk bad.

De ferdig fargede snittene legges på et objektglass og undersøkes nærmere ved hjelp av mikroskop. Alderen på dyret fastsettes deretter ved å telle mørke soner (vintersoner) i tannsementen (tannrotas ytterste lag).

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev