Hopp til innhold

Elgen felte geviret og slapp strømkabelen

Strømkabelen hadde viklet seg rundt hodet på elgoksen og var i ferd med å bli ei felle. Løsningen ble å felle geviret.

18.03.2025 av Jørn J. Fremstad

Her ligger geviret inntullet i strømkabelen, slik en turgåer fant det. Foto: Børge Klevstad

– Mye rart kan ende opp i geviret til elg, hjort og villrein. Men dette er første gang jeg hører om et tilfelle der oksen først blir observert med kablene i geviret, og at begge gevirstengene deretter blir funnet sammen med gevirpryden, sier den erfarne elgforskeren Erling J. Solberg i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Det var Lofotposten som fortalte om den uheldige elgoksen som ble observert med uvanlig hodepryd i Borge i Lofoten for to-tre måneder siden. Elgen gikk rundt med en lang strømkabel surret rundt hodet.

Elgen Odin fotografert i Borge i Lofoten i fjor sommer, noen måneder før han viklet seg inn i strømkabelen. Foto: Torbjørn Martinsen

Fikset lykkelig slutt selv

I verste fall ender slike tilfeller med at dyret setter seg fast og dør eller må skytes for å avslutte lidelsene. Denne historien fikk en lykkelig slutt, takket være elgen selv.

– Elgen slepte en kabel etter seg. Den var minst fem-seks meter lang på hver side. Elgen ble ettersøkt, og da den ble funnet var den uten gevir, forteller Børge Klevstad til Lofotposten.

Da var elgen tilsynelatende i godt hold. Både geviret og kabelen hadde falt av hodet. Nå er også geviret funnet.

Ristet av gevir og kabel

– Elgen hadde nok stått og ristet på hodet helt til hele geviret og strømkabelen falt av. Det var en turgåer som oppdaget geviret på ei myr, og varslet meg om det, opplyser Klevstad, som er rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO).

Om elgen felte geviret på grunn av kabelen som satt fast er vanskelig å si. Normalt feller oksene geviret i perioden november-mars, så tidspunktet er godt innenfor denne perioden.

Styres av hormoner

– Kanskje har kabelen hatt betydning i den siste fasen av fellingen. Begge gevirstengene ble felt samtidig, og elgen kan ha brukt litt ekstra krefter på å riste dem av seg, forteller Solberg og legger til:

– Dersom kablene i geviret har gjort det vanskelig å tilegne seg nok mat, kan vi heller ikke se bort fra at oksen har opplevd et fall i testosteronnivå tidligere enn hva som normalt ville skjedd. Det er fallet i testosteronnivå etter brunsten som får geviret til å falle av.

Ifølge Solberg er gevirfellingen en hormonell og fysiologisk styrt prosess, utenfor elgens bevisste valg. Men dyret kan nok påvirke den i en viss grad med aktiv risting når koblingen mellom gevirfestet på skallen (rosenkransen) og geviret allerede er svekket av lavt testosteronnivå.

Her vises hele strømkabelen. Elgen vandret rundt med kabelen i geviret, helt til geviret falt av. Foto: Børge Klevstad

Vil klare seg greit

Han tror ikke at den uvanlige fellingen får noen konsekvenser for elgen.

– Kanskje er oksen litt mer svekket enn normalt etter en hektisk høst, men så lenge vinteren ikke blir for streng tror jeg den vil klare seg helt greit. Nye gevir vil vokse ut ganske snart, sier Solberg.

Naturfotograf Torbjørn Martinsen følger elgene på Vestvågøy i Lofoten på nært hold. Til Lofotposten sier han at geviret tilhører elgen de lokale fotografene har gitt navnet Odin, og som han har fulgt i snart seks år. Denne elgoksen kjennetegnes blant annet på en kul midt i panna.

Les saken hos Lofotposten

 

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev