Kortreist mat, sesongbaserte råvarer, mat du vet hva inneholder, som tar hensyn til miljøet og har dyrevelferd i fokus - alt dette er sentrale elementer i Maud Astrid Amundsens forståelse av begrepet Rein mat. I tillegg handler det om å lage mat med kjærlighet og omtanke.
På nettstedet med samme navn deler hun fristende oppskrifter, der prinsippet om rein mat fungerer som rettesnor for måltidene.
– Vi har mistet mye av kunnskapen som satt i fingrene på besteforeldregenerasjonen, og på mange måter har vi glemt hva mat egentlig er. Men mat er egentlig ikke så komplisert. Det er dette jeg ønsker å formidle med Rein mat, sier Amundsen.
Spis mindre kjøtt, (v)elg bedre kvalitet
Amundsen kommer fra en familie av kokker og jegere, og for henne er viltkjøtt et naturlig valg.
– Jeg mener at vi ikke bør slutte å spise kjøtt, men vi kan redusere mengden på tallerkenen. Velge kjøtt av bedre kvalitet, fra dyr som har hatt et godt liv. Kjøtt fra beitedyr som har gått ute, og viltkjøtt er et bærekraftig og velsmakende alternativ til mye av industrikjøtt vi spiser i dag.
Selv bruker hun mye elg i matlagingen, og her deler sin egen vri på den ellers nokså tradisjonelle elgburgeren.
– Litt uvanlig og litt spesiell, men denne burgeren har blitt en favoritt. Brunosten tilfører en kremet tekstur og en overraskende smak, som balanserer de øvrige ingrediensene.
Amundsen foretrekker å bruke ekte geitost, stølstype, det gir det beste resultatet. Fermenterte tyttebær gir en liten eksplosjon av salt og syrlighet. Og blandet med rømme blir det den optimale burgerdressingen
Elgburger til to personer fra Rein Mat
I tillegg til ingrediensene under trenger du to burgerbrød, en neve bladgrønt og ovnsbakte potetbåter.
Akevitt-løk
• 250 g gul løk
• 30 g smør
• 2 ss akevitt
• Salt og pepper
Del løken i to, og skjær den i tynne strimler. Mykstek løken i smøret i ca. 10 minutter på medium varme. Tilsett så akevitt. Når denne er kokt inn, smak til med salt og pepper.
Kantarell
• En neve kantareller
• 10 g smør
• Salt og pepper
Sprøstek kantarellen. Smak til med salt og pepper.
Tyttebærrømme
• 100 g rømme
• 2 ss fermenterte tyttebær (se egen oppskrift)
• Salt
Bland rømme og fermentert tyttebær og smak til med mer salt, om nødvendig. Husk at fermentert tyttebær allerede er litt salt, så smak først – salt etterpå…
Elgburgere
• 400 g kjøttdeig av elg
• Salt og pepper
Krydre elgkjøttdeigen med salt og pepper. Form til jevne burgere. Stek til ønsket kjernetemperatur.
Ha fire skiver geitost på toppen av hver burger og steik i ovn, forvarmet til 200° i 4 minutter.
Ha tyttebærrømme på burgerbrødet, så bladgrønt, burger, løk, kantarell og burgerbrød med litt ekstra tyttebærrømme på toppen. Server med potetbåter og resten av tyttebærrømmen.