Hopp til innhold

Åpning av Norsk Elgsenter

13.06.2017

Denne artikkelen er gammel og informasjonen kan derfor være utdatert.

Førstkommende fredag gjenreises Norsk Elgsenter på Evenstad i Stor-Elvdal bokstavelig talt med et smell. Etter en haglesalutt og offisiell åpning blir det mulighet til å prøve ut noen av aktivitetene som senteret har å by på i sommer.– Jeg tror tilbudet vil treffe veldig mange, både de eldre og de unge, sier Ruben Bøtun, som er prosjektleder for Norsk Elgsenter. 

Elgene Ronja og Idun

På elgsenteret kan de besøkende blant annet treffe de halvtamme elgene Ronja og Idun, som går i en stor innhegning. Elgene ble kjøpt av privatpersoner i Stor-Elvdal i 2012 etter at det tidligere elgsenteret på Gravberget hadde gått konkurs. I 2013 ble de flyttet til Evenstad, der det både var plass og et godt forskningsmiljø på blant annet elg.[caption id="attachment_10020" align="alignnone" width="610"] Foto: Norsk Elgsenter.[/caption]De siste årene har Ronja og Idun fått godt stell og vært brukt litt til forskning, blant annet for å se om de unngikk små furutrær som ble sprayet med et illeluktende middel – hvilket de gjorde. Men for det meste har de bare blitt vist fram til Evenstad-studentene og stelt av veterinærene på campus.Nå skal elgene bidra til å skape mer aktivitet i kommunen, samtidig som at opprettelsen av elgsenteret kan bidra til at elgene blir mer brukt i forskning og undervisning. 

Virtuell sporing med VR-briller

– Jeg er opptatt av å bruke besøkssenteret til å formidle fra all forskning som foregår på Evenstad, ikke bare elg, sier Bøtun.I forskningsformidlingen har de tatt i bruk kreative virkemidler. Et samarbeid med firmaet Sarepta har resultert i et spill som tar i bruk virtuell virkelighet-briller (VR-briller).– Når du tar på brillene så er du ute i skogen. Det er fem dyr du skal spore opp i løpet av sju minutter ved å følge spor. Med deg har du et kamera som du skal ta bilde av dyrene med, og når du har tatt bildet får du opp fun facts om dyra, forteller Bøtun ivrig.På åpningen og i hele sommer kan de som vil prøve spillet, og mens spillet er i bruk vil det bli vist på storskjerm slik at alle kan se det som spilleren ser gjennom VR-brillene.[caption id="attachment_10017" align="alignnone" width="610"] Norsk elgsenter har fått utvikla et virtuelt dataspill der du kan spore dyr. Her prøves spillet ut. Tar du turen innom elgsenteret kan du ta på VR-brillene og prøve deg du også. Foto: Norsk Elgsenter.[/caption] 

Fiskedam med trefisker

Bøtun har fått laget et hemmelig antall trefisker med en metallbit på snuten. Med en fiskestang utstyrt med magnet skal de besøkende fiske opp fisken.– Du skal fiske 20 fisk og merke de. Deretter skal du slippe dem tilbake og fiske nye 20 fisker. Hvor mange av disse fanget du også første gangen? For eksempel hvis 5 stk. (25 %) ble fanget første gangen har en fisket 25% av fiskebestanden, dvs. at det er estimert 80 fisker i dammen. Hensikten er å formidle forskningsmetodene man bruker i økologi, forklarer Bøtun.[caption id="attachment_10019" align="alignnone" width="610"] Prosjektleder Ruben Bøtun har fått laget opp et hemmelig antall trefisk med metallsnute. Utstyrt med fiskestang med magnetagn kan de besøkende prøve fiskelykken, og samtidig lære noe om forskningsmetodikk innen økologi. Foto: Norsk Elgsenter.[/caption]De har også laget en fangstgrav for elg, som de har forsøkt å få så lik som mulig som de historiske fangstgravene for elg i Østerdalen. Elgsenteret har i tillegg en kunnskapssti som leder ut til og rundt innhegningen til elgene.– Jeg har laget noen veldig spennende skilt. Det er en einerkubbe delt i to, som kan åpnes. Inne i den finnes det informasjon og en QR-kode som leder til mer informasjon, sier Bøtun. Senteret vil være åpent hver dag fra 10-17 fra 16.06 til 13.08 i sommer. 

Program for åpningsdagen:

12:00 Kaffe og enkel servering13:00 Offisiell åpning med taler, musikalsk innslag og haglesalutt.13:30 Senteret er åpent for alle Alle er velkomne.

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev