Hopp til innhold

Anbefaler tiltak mot skrantesjuke

29.03.2017

Denne artikkelen er gammel og informasjonen kan derfor være utdatert.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har utarbeidet en risikovurdering på oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet. Rapporten belyser hvilke risikofaktorer som bidrar til overføring av smitte, og hvordan risikofaktorene vil påvirke valg av tiltak.–Dersom målet er å bli kvitt skrantesyke i Norge, må det iverksettes effektive tiltak så tidlig som mulig, sier Bjørnar Ytrehus, en av forfatterne bak rapporten i en pressemelding fra VKM.VKMs vurdering er at et effektivt tiltak i bestander som kan avgrenses, som for eksempel villreinen i Nordfjella, er å skyte alle dyrene og legge området brakk i minst fem år.Skrantesyke (CWD) er en prionsykdom som i flere tiår har vært kjent hos ulike hjortedyr i Nord-Amerika. I mars 2016 ble CWD påvist hos ei villreinsimle i Nordfjella. Dette er det første dokumenterte tilfellet av sykdommen hos hjortedyr i Europa. I alt er det nå påvist fem tilfeller skrantesyke hos hjortedyr i Norge, to på elg og tre hos villrein.I følge VKM likner sykdomsbildet hos villrein det som er kjent fra Nord-Amerika. Erfaringer derfra tyder på at sykdommen er svært smittsom, og kan overføres både fra dyr til dyr, og via jord og planter.

Landbruks- og matdepartementet ber Mattilsynet følge opp

I en nyhetsartikkel på sine nettsider ber Landbruks- og matdepartementet Mattilsynet følge opp anbefalingene fra Vitskapskomiteen for mattrygghet:– Rapporten frå Vitskapskomiteen (VKM) for mattryggleik gir tydelege råd om tiltak mot CWD (Chronic Wasting Disease). Desse råda fell i stor grad saman med vurderingar frå Mattilsynet og andre fagmiljø. Eg er oppteken av raskt å følgje opp råda frå våre beste fagmijø, og eg har difor i dag bede Mattilsynet om å førebu uttak av villreinstamma i Nordfjella, seier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Les rapporten her: 

VKM. (2017) CWD in Norway – a state of emergency for the future of cervids (Phase II). Opinion of the panel on Biological Hazards, ISBN: 978-82-8259-266-6, Oslo, Norway. 

Nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Vi sender ukentlige oppdateringer med det siste fra Hjorteviltportalen.

Meld deg på nyhetsbrev