Fellingskvoter for elg fordeles gjerne på kjønn og aldersgruppe for å oppnå ulike forvaltningsmål. For jegerne er det derfor viktig å kunne skille mellom kjønn og ulike aldersgrupper i en jaktsituasjon. Feilskyting kan resultere i bøter, og i verste fall uønskede konsekvenser for kjønns og alderssammensetningen i elgstammen.
Det vanligste er at kvoten fordeles på kalv, okse, og ku, og at okser og kyr fordeles på åringsdyr (1,5 år) og eldre dyr (2,5 år og eldre). Jegerne må derfor kunne skille mellom elg fra inntil fem ulike kvotekategorier før de kan løsne skudd. I de fleste tilfeller kan man likevel felle kalv eller yngre dyr på kvoten for 2 år og eldre dyr.
Åpenbare kjønnsforskjeller
Hos elg er det bare oksen som utvikler gevir. Geviret felles vanligvis i perioden desember-februar, og et nytt vokser ut i løpet av våren og sommeren.
Vinterstid, når oksen ikke bærer gevir, kan du enklest skille kjønnene på fargen i bakparten. Elgkyr har en stripe med lyse hår, nærmest som en kile mellom bakbeina. Okser mangler denne stripa, og har en mer markert overgang fra den mørke kroppen til de lyse beina. I tillegg har okser kraftigere hode og kropp, samt større skjegg.
Kalv eller ungdyr?
Kalv er kalv, her skiller ikke fellingskvoten mellom kjønn. Men små fjorårsdyr kan til forveksling likne på store kalver.
Nyfødte kalver har en rødbrun, bustete pels. I august-september skifter de til voksenpels. Men iblant kan kalven fortsatt ha litt kalvepels fremme på ryggen under jakta.
Ser du en mistenkelig ‘stor kalv’ som går alene, er det som regel ei åringsku (åringskvige). Går den ‘store kalven’ sammen med et betydelig større hunndyr, er det også mest sannsynlig ei kvige. Feller du dyret i den tro at det er ei åringsku, og det viser seg å være en kalv, har ingen skade skjedd, siden kalver kan felles i stedet for eldre dyr.
Har du derimot kun kalv på fellingskvoten bør du tenke deg om en ekstra gang før du løsner skuddet.
Hvor gammel er kua?
Store dyr kan bli kjønnsmodne allerede rundt 1 ½ års alder. Er vekta lavere, er det større sannsynlighet for at hun står over og ikke komme i sin første brunst ett eller to år senere.
Men også eldre elgkyr kan ta et hvileår, eller hun kan ha mistet kalven. Så ei enslig ku er ikke ensbetydende med ei åringsku eller ei kvige (ung ku som ennå ikke har produsert kalv). Så hvordan kan du være sikker på at du faktisk har fått ei åringsku på post, og ikke voksen ku?
Sett fra siden er hodet og halsen tydelig kortere hos åringsdyr, og kroppen er spinklere.
Voksen ku er rundere over magen og bogen. Også atferden kan si mye om alder. Ei voksen, erfaren ku fremstår ofte roligere.
Ei riktig gammel ku er gjerne lang i maska og gråere på hodet enn yngre dyr. Fremstår gjerne litt tynn, salrygget og har lang overleppe.
Mange jegere bruker manken som et tydelig kjennetegn; åringsdyrets manke virker ofte spissere og høyere i forhold til kroppen sammenlignet med ei eldre ku, som generelt har en rundere form.
Kan man se på geviret hvor gammel oksen er?
Allerede hos oksekalver kan man se små knotter mellom øynene og ørene, som er starten på et gevir. Året etter kalles oksen for ”åringsokse”, og har som regel en spiss tagg på hver side, nesten som et sykkelstyre. Vi kaller den da for piggokse.
I områder med gode beiteforhold kan åringsoksene utvikle gevir med flere tagger, og geviret blir gradvis større for hvert år. Det er på sitt største når oksen er i 5-10 års alderen, og kan veie opptil 30 kg, med 20-25 tagger eller flere. Men antall tagger er ikke sammenfallende med oksens alder.