Hopp til innhold

Her skal elg, hjort og villrein som felles under jakta testes for skrantesjuke i 2022

Kartleggingsprogrammet for skrantesjuke (CWD) fortsetter arbeidet med å kartlegge forekomst og geografisk utbredelse av de ulike typene av sykdommen. Kommunene og villreinnemdene har ansvaret for å bestille og sørge for at prøvetakingsutstyr blir tilgjengelig for valdansvarlige og jegerne under jakta til høsten

Her skal elg, hjort og villrein som felles under jakta testes for skrantesjuke i 2022
Husk å teste elg, hjort og villrein for skrantesjuke hvis den er felt i en av de kommunene eller villreinområdene som inngår i kartleggingen av sykdommen. Oversikten over aktuelle kommuner villreinområder finner du i denne saken. Foto: Camilla Næss/NINA

Kommuner som inngår i jaktkartleggingen for elg og hjort

Elg og hjort som er 2 år og eldre, og som felles under jakt, skal testes for skrantesjuke i følgende områder:

Hardangervidda- og Nordfjellaregionen: Bykle, Rollag, Suldal, Tinn, Ullensvang, Hemsedal, Ål, Hol, Vinje, Voss, Nore og Uvdal, Sør-Aurdal, Nord-Aurdal, Vestre Slidre, Vang, Eidfjord, Ulvik, Aurland, Lærdal, Årdal, Gol og Nesbyen.

Selburegionen: Trondheim, Malvik, Selbu, Tydal, Meråker og Stjørdal.

Viltbehandlingsanlegg: Det skal tas skrantesjukeprøver fra alt hjortevilt som er 2 år og eldre og som leveres til et viltbehandlingsanlegg. Dette gjelder alle kommuner i Norge. Hodet på slaktet skal følge med inn til anlegget dersom en kompetent jeger ikke har undersøkt og tatt prøve av slaktet på forhånd.

Områder som inngår i kartleggingen for villrein

Det skal tas skrantesjukeprøver fra 1 år og eldre villrein som felles under jakt i alle villreinområder i Norge.

Hvem har ansvar for å ta prøver og registrere felte dyr?

Det er jeger eller jaktlag som skal ta prøver av dyret og sende dem til Veterinærinstituttet for analyse.

Mattilsynet har ansvaret for prøvetakingen ved viltbehandlingsanleggene dersom det ikke er tatt prøve av dyret på forhånd.

Jeger/jaktlag skal alltid registrere felte dyr og skrantesjukeprøven i Hjorteviltregisteret eller i appen Sett og skutt, uansett hvem som tar prøven. I Hjorteviltregisteret kan du også finne svar på prøven ved å søke opp merkelappnummeret.

Veiledning om prøvetaking og registrering av data finnes her.

Bestilling av prøvetakingsutstyr

Kommunene og villreinnemndene har ansvaret for å bestille og dele ut utstyr til valdansvarlige og villreinutvalg.

Veterinærinstituttet har åpnet en nettbutikk for bestilling av prøveutstyr på www.utstyrsbestilling.no. Velg ønsket prøveutstyr, skriv inn adressen, og velg levering. Bestilling er fortsatt kostnadsfritt. Vi oppfordrer de som bestiller jevnlig til å opprette brukerkonto. Da kan dere lagre adresser og følge ordreflyt. Se på info-sidene til nettbutikken for veiledning.

Ta kontakt med Veterinærinstituttet på e-post utstyr@vetinst.no eller på telefon 95 78 75 94 dersom du har spørsmål. Den tidligere e-postadressen utstyrsbestilling@vetinst.no blir ikke lengre rutinemessig lest.

Prøver

Det skal tas prøve av hjerne og bakre svelglymfeknuter fra alle dyr som skal testes. Dersom uttak av lymfeknute er umulig, skal hjerneprøven likevel sendes til Veterinærinstituttet for analyse.

Informasjon om hvordan man tar ut prøve av hjerne og lymfeknuter.

Jegere kan alternativt levere hjortevilthoder på kontorstedene til Mattilsynet og få hjelp til prøvetaking og forsendelse.

I noen kommuner skal det i tillegg sendes inn kjever fra elg og hjort som felles under jakt, for aldersbestemmelse. Dette kommer det egen informasjon om til de aktuelle kommunene.

Prøver fra fallvilt skal tas i hele Norge

Det skal tas skrantesjukeprøver fra alle 1 år og eldre fallvilt av elg, hjort, rådyr og villrein i hele Norge. For fallvilt skal kommunen eller ettersøkspersonell registrere dyret, skrantesjukeprøven og merkelappnummeret i Hjorteviltregisteret eller fallviltapp.

Det nasjonale kartleggingsprogrammet for skrantesjuke driftes av NINA og Veterinærinstituttet på oppdrag fra Miljødirektoratet og Mattilsynet.