Hopp til innhold

Forvaltning

Tid for å kikke på bestandsplanene

Tid for å kikke på bestandsplanene
Elgjakt. Foto © Olav Strand

Det er et overordnet mål at all forvaltningen av hjortevilt skal skje etter en plan. For elg og hjort kan kommunene godkjenne bestandsplaner for en planperiode på inntil fem år.

– Vi får av og til spørsmål om planene må godkjennes på nytt hvert år, men når planen først er godkjent er den i utgangspunktet ok for fem år.

Det forteller Kari Bjørneraas ved viltseksjonen på Miljødirektoratet. Hun legger til at kommunene bør vurdere planene hvert år, men de trenger altså ikke si ifra hvis alt ser greit ut.

Avvik

Bestandsplaner skal inneholde en målsetting for hvordan man ønsker at bestanden skal utvikle seg i planperioden. Målene i planen må være i samsvar med det kommunale målet for at den skal bli godkjent.

– Dersom det er større avvik i bestandsplanene, kan kommunen vedta å trekke den tilbake, forteller Bjørneraas.

Hun legger til at du kan overføre dyr fra et år til det neste, dersom det bare er snakk om et mindre antall. Dette gjelder både avvik i antall og avvik i kjønns- og aldersklasser.

– Det er ikke definert nøyaktig hva som regnes som et mindre antall – det er det opp til kommunene å avgjøre, sier Bjørneraas.

Hun legger til at avviket for øvrig skal regnes for bestandsplanområdet som helhet, ikke for hvert enkelt vald.

Elg. Foto © Dag Halvorsen Photography/Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Elg. Foto © Dag Halvorsen Photography/Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Hvem godkjenner?

De som kan søke om godkjenning av bestandsplan er vald og sammenslutning av vald – såkalte bestandsplanområder – med godkjent areal på minimum 20 ganger minstearealet.

Les mer om minsteareal, tellende areal, bestandsplanområde og vald her

Et bestandsplanområde kan bestå av to eller flere vald, som samarbeider om en felles bestandsplan. Samarbeidet i bestandsplanområde skal være forpliktende og det må utarbeides vedtekter. I bestandsplanområde blir fellingstillatelsene tildelt de enkelte valdene i samsvar med planen for avskyting.

– Du kan likevel flytte fellingstillatelse mellom valdene, når du har en skriftlig avtale om det, sier Kari Bjørneraas.

Bestandsplanområde og vald kan gå over både kommune- og fylkesgrenser.

– I slike tilfeller er det den kommunen der størstedelen av arealet ligger som godkjenner bestandsplanene – forutsatt at de andre kommunene har gitt sitt samtykke til det, sier Kari Bjørneraas.

Hun avslutter med at de som ønsker svar på mer detaljspesifikke spørsmål knyttet til bestandsplanområder, bør henvende seg til sin kommune eller fylkeskommune.

Les om bestandsplaner for forvaltning av elg og hjort her.