Hopp til innhold

Villrein

Ønsker velkommen til boklansering

Ønsker velkommen til boklansering
Denne villreinkalven er det trolig mora som har fotografert. Foto © Autokamera/NINA

I regi av NINA ble ni villreinsimler mellom 2011 og 2015 utstyrt med GPS-halsbånd påmontert et høyoppløselig kamera. Plutselig hadde forskerne en unik mulighet til å studere livet på innsiden av flokken. Blant 140 000 bilder av pels dukket det opp blinkskudd fra villreinens hverdagsliv som ingen noen gang hadde sett maken til: Bilder av nyfødte kalver, kongeørn som sulten sveiper over flokken, reinsdyr så nediset at øynene er som svarte hull i en maske av snø. De beste av disse bildene er nå samlet i boka «Midt i flokken» som kommer ut på Kom Forlag denne uka. Boka lanseres på NINA-huset torsdag 12. november kl. 13.00 og arrangementet er åpent for alle. 

 

Se bildespill og hør Olav Strand fortell om prosjektet: 

– Det var tidlig klart at det måtte bli bok av dette materiale, forteller forsker og forfatter Olav Strand.

Han forklarer at teksten i boka er basert på dagboknotater og opplevelser i fjellet gjort gjennom mange år, og de er ført i pennen i samarbeid med Frid Kvalpskarmo Hansen. Boka formidler gjennom dette kunnskap om villrein og forskning fra et svært personlig utgangspunkt.

Boka "Midt i flokken" kom ut på Kom Forlag i november.

Boka «Midt i flokken» kom ut på Kom Forlag i november.

Samtidig som boken gir en unik innsikt i villreinens liv i den norske fjellheimen, forteller den også en historie om oss mennesker. I titusenvis av år sørget disse dyra for at menneskene i vår del av

verden overlevde. Nå er Norge det eneste landet i Europa som enda har villrein i fjellene. Hos oss finnes etterkommerne etter de dyra vi jakta på da vi som art først innvandret til Europa for 50 000 år siden. Reinen forfedrene våre malte på huleveggene i Sør-Frankrike, reinen forfedrene fulgte nordover når de innvandret til Skandinavia da isen trakk seg tilbake. Arten er med andre ord en kilde til kunnskap om både menneskenes utviklingshistorie og klimaendringer.

– Jeg har et oppriktig håp om at denne boka bidrar til at flere blir kjent med villreinen og at dyra gjennom dette får verdi for flere, sier Olav Strand.