Hopp til innhold

Elg Jakt

Lokk til deg elgen med app

Lokk til deg elgen med app
Lokkeapp. Foto: Skjermdump, Vimeo.

Mange jegere har lært seg trikset med å herme etter elgens rop. Dersom dine stemmebånd enda ikke har mestret lokkinga, er det hjelp å få i smarttelefonen.

Det finnes mange engelskspråkelig lokkeapplikasjoner der ute – blant annet disse:

iPhone

– iHunt Hunting Calls & Fishing Times
Hunt lite plus
Moose Hunting Calls 

Android:
Wild game hunting call 
Elk Calls
Moose hunting calls

NJFFs lokkeapp

Om du foretrekker å ha et norske jakthjelpemiddel kom Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF) for et par år siden med sin lokkeapp. Appen finnes både for iPhone og Androide, og koster 21 kr.

På sine nettsider skriver NJFF at appen spiller av lokkelyder fra både rev, rådyr, elg, hjort, kråke, ender, skogsfugl og gjess. Du får også en forklaring på hvordan lydenes lages, hva de imiterer og når de skal brukes. På Vimeo kan du se en film som presenterer applikasjonen.

Les også: Slik fører du sett elg og sett hjort

Ta med ekstern høytaler

NRK var med når noen jegere teste hva som funka best av lokkerop og lokkeapp. Ingen klar konklusjon ble trukket, men jegerne mente at lyden fra telefonen var så lav at de helst burde hatt med seg eksterne høytalere.

I tillegg til lokkelydene kan ved hjelp av NJFF-appen blant annet også finne nærmeste skytebane, sjekke jakttider, soloppgang og nedgang, månefaser og lese tips om hagleammunisjon.

Om du allerede har teken på lokkinga finnes det også en gratisversjon av NJFF sin applikasjon – som tilbyr alle tjenester utenom lokkelydene.

Svært mange jegere bruker en eller annen for for hjelpemiddel for å lokke frem elgen. Foto © Helene Figari

Svært mange jegere bruker en eller annen for for hjelpemiddel for å lokke frem elgen. Foto © Helene Figari

Tips for den analoge jeger

Dersom du helst vil jakte uten hjelp fra smarttelefon, finnes det ogs triks i ermet for den analoge jegeren. Fagredaktør Dag Kjelsaas gir på Villmarkliv sine nettside en liste med tips.

– I noen tilfeller har jeg jaktet i bratte lier der det har stått dyr nedenfor meg. Da har jeg klart å få bevegelse i dyra ved å kaste stein. Vitsen er å lage bråk der steinene faller på bakken nedenfor elgen. Hvis lia er bratt nok, er dette absolutt mulig, selv om du ikke er diskoskaster, skriver Kjelsaas.

Han anbefaler også at du tar med en plastpose med vann, som du heller ut mot en trestamme for å etterlikne ei elgku som tisser. I kombinasjon med lokkelyder skal dette visstnok gjøre underverker.

Dynk lua i brunstgropa!

Til sist kommer fagredaktøren i Villmarksliv med et tips til deg som ikke er redd for å lukte som en brunstig elg.

– Selv pleier jeg å dynke lua mi i brunstgropa slik at jeg alltid har lukta med meg. I tillegg tar jeg vare på våt jord fra gropa i en plastpose, og heller ut litt av dette omtrent hundre meter unna der jeg posterer eller lokker. Jeg opplevde en gang at en okse gikk rett mot lukta, så nå prøver jeg å bruke metoden så ofte som mulig.